Deze soep van spruitjes met spek zal ook in de smaak vallen van wie normaal gezien niet zo'n fan van spruitjes is. De spruitjes overheersen helemaal niet, en van die beruchte spruitjeslucht is hier niets te merken. Wie toch nog op zijn hoede is, zou eventueel wat (diepvries)erwtjes kunnen toevoegen. Toch niet overdrijven hiermee, tenzij je natuurlijk géén spruitjessoep wil maken!
Vegetariërs vervangen de spekreepjes door croutons en de kippenbouillon door groentebouillon.
1 ui, in stukken gesneden
1 sjalot, in stukken gesneden
500 gr spruiten, gekuist en gehalveerd
1 grote aardappel, in blokjes gesneden
wat preigroen
1l (kippen)bouillon
boter
100 gr spekreepjes of croutons
tijm en laurier
peper en zout
nootmuskaat
Bak de spekreepjes aan in een soeppot met wat boter of vetstof. Haal ze uit de pot en fruit dan de in stukken gesneden ui en sjalot in het bakvet. Doe er ook de spruiten en aardappelen en het kruidentuiltje bij, met de kippenbouillon. Kruid met peper en nootmuskaat. Breng aan de kook en laat een klein halfuurtje op een zacht vuurtje verder koken, tot de spruiten gaar zijn.
Haal de tijm en laurier uit de soep en mix fijn, eventueel in een blender.
Doe er de spekreepjes weer bij en dien warm op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.