maandag 18 november 2013

Spruitjessoep met spekreepjes of croutons

 
Deze soep van spruitjes met spek zal ook in de smaak vallen van wie normaal gezien niet zo'n fan van spruitjes is. De spruitjes overheersen  helemaal niet, en van die beruchte spruitjeslucht is hier niets te merken. Wie toch nog op zijn hoede is, zou eventueel wat (diepvries)erwtjes kunnen toevoegen. Toch niet overdrijven hiermee, tenzij je natuurlijk  géén spruitjessoep wil maken!
Vegetariërs vervangen de spekreepjes door croutons en de kippenbouillon door groentebouillon.


 

1 ui, in stukken gesneden
1 sjalot, in stukken gesneden
500 gr spruiten, gekuist en gehalveerd
1 grote aardappel, in blokjes gesneden
wat preigroen
1l (kippen)bouillon 
boter
100 gr spekreepjes of croutons 
tijm en laurier 
peper en zout
nootmuskaat

Bak de spekreepjes aan in een soeppot met wat boter of vetstof. Haal ze uit de pot en fruit dan de  in stukken gesneden ui en sjalot in het bakvet. Doe er ook de spruiten en aardappelen en  het kruidentuiltje bij, met de kippenbouillon. Kruid met peper en nootmuskaat. Breng aan de kook en laat een klein halfuurtje op een zacht vuurtje verder koken, tot de spruiten gaar zijn. 
Haal de tijm en laurier uit de soep en mix fijn, eventueel in een blender.  
Doe er de spekreepjes weer bij en dien warm op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.