woensdag 29 januari 2014

Citroen-polentacake en appelsienvariant

Ik kocht een tijdje geleden een pak polentameel, the real stuff, niet de kant-en-klaar variant. Polenta wordt in het noorden van Italië gebruikt als bijgerecht. Net als onze aardappelpuree is het een vrije neutrale compagnon voor vleesgerechten met  saus. Maar de echte polenta vraagt dat je hem ongeveer drie kwartier blijft roeren ... Niet echt een aantrekkelijk alternatief dus voor de veel makkelijkere aardappelpuree. Nigella Lawson's recept voor een  citroen-polentacake was voor mij dan ook een geschenk uit de hemel. En het is echt lekker! De opgegeven ingrediënten zijn voor een taart in een springvorm van ongeveer 26 cm doorsnede.
In deze cake zit geen tarweproduct: polentameel en bakpoeder zijn uit maïs. Deze cake is dus glutenvrij.

200 gr polentameel
200 gr griessuiker (zeer fijne kristalsuiker)
200 gr  amandelpoeder
200 gr zachte boter 
3 eieren
de zeste van 2 citroenen (=geraspte schil)
1 1/2 tl bakpoeder

voor de siroop:
het sap van 2 citroenen
125 gr poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180°.
Bedek de bodem van de bakvorm met bakpapier en bestrijk de randen met wat boter.
Meng de polenta goed met de gemalen amandelen en het bakpoeder.
Klop in een andere mengkom de boter met de suiker, in een keukenmachine of met een staande mixer of gewoon met een houten lepel. Doe er dan eerst één ei bij, en dan wat van het droge polentamengsel. Blijf kloppen en voeg steeds afwisselend een ei en polenta bij. Doe er op het eind de citroenzeste bij.
Doe het deeg in de bakvorm en zet in de oven voor ongeveer 40 minuten. De cake is klaar als er een geen deeg meer blijft kleven aan een (dunne) testprikker of als de cake krimpt en van de randen loskomt. 
Laat de cake wat afkoelen in zijn vorm.
Ondertussen kan je de siroop klaarmaken. Laat het citroensap en het poedersuiker koken in een klein steelpannetje. Als de suiker opgelost is, is de siroop klaar.
Prik kleine gaatjes over het hele oppervlak van de cake en besprenkel de cake met de siroop. De siroop trekt in de cake en zorgt ervoor dat de cake niet droog wordt.  
Laat de cake dan verder afkoelen in de vorm tot de siroop goed stijf geworden is. Goed voor 16 porties.

Variant: Je kan deze cake ook maken met (bloed)appelsienen. Je hebt misschien niet het sap van 2 appelsienen nodig, omdat appelsienen groter zijn dan citroenen. Neem zo'n 125 ml sap. 












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.