woensdag 29 januari 2014

Spitskool eenmaal, spitskool andermaal


Vandaag twee gerechtjes met spitskool. Als je kookt voor 2 is het een leuke opdracht ervoor te zorgen dat je geen restjes hebt! Bij deze is dat meer dan behoorlijk gelukt!

Zalm met spitskoolstoemp

1/4 spitskool, in reepjes gesneden
1/2 kg vaste aardappelen, bijv. Amandine
1/2 ui
1 el Griekse yoghurt
50 gr spekblokjes
peper en zout
2 zalmfilets op vel (elk van ong 200 gr)
verse bieslook en peterselie, fijngehakt
boter
1/2 tl kappertjes, uitgelekt
sap van 1/4 citroen

Verwarm de oven voor op 170°.
Schil de aardappelen en kook ze in hun geheel.
Bak ondertussen de spekblokjes in een stoofpotje en doe er na enkele minuutjes de ui bij. Stoof verder met de reepjes spitskool erbij. Doe er wat water bij indien nodig. Kruid na ongeveer een kwartiertje garen met peper en zout. 
Bak de zalmfilets in  een klontje boter op de velkant.  Haal ze na drie minuten uit de pan en doe ze in een ovenschotel. Zet ze voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zorg ervoor dat ze niet te gaar worden! 
Als de aardappelen gaar zijn, snij ze dan in kleine schijfjes en doe ze bij de gestoofde groenten. Stamp grofweg dooreen, en doe er de bieslook en de Griekse yoghurt bij. Kruid indien nodig nog wat bij met peper en zout.
Giet het braadvet weg en doe er een verse klont boter bij.  Als de boter begint te kleuren (noisette), blus dan af met de citroen en doe er de kappertjes en de peterselie bij.
Serveer de zalm op de stoemp en werk af met de botersaus. Met dank aan Jeroen Meus voor het basisrecept. De spekblokjes  zijn een eigen toevoeging en hier en daar zette ik het recept wat naar mijn hand. 


Spitskoolsoep met spekjes

3/4 spitskool (ongeveer 500 gr)
1 1/2 ui, grof gesneden
1 knoflookteentje, fijngesneden
100 gr spekblokjes
1/2 el mosterd
1 dl lichte room
peper en zout
1,2 l kippenbouillon
1/4 tl vijfkruidenpoeder  

Bak de spekblokjes uit en zet apart.
Stoof de ui aan en doe er de spitskool bij.  Als de spitskool begint te slinken, roer er dan de mosterd en het vijfkruidenpoeder door. Leng aan met de kippenbouillon. Laat 20 minuutjes koken. Mix of blender de soep en kruid af met peper en zout. Doe er voor het opdienen nog  de room en de spekblokjes bij.

 
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.