woensdag 1 januari 2014

Mascarpone-speculoosijs met amaretto sausje

We sloten 2013 af met een passend feestelijk dessertje: mascarpone-speculoosijs met een streepje zoet ernaast!
Het recept haalde ik uit het Lotus Speculoos Kookboek. Het sausje bedacht ik er zelf bij.  Mijn laatste zoete zonde van het jaar.

Voor 6: 
4 dl slagroom
3 el mascarpone
5 el Lotus speculoospasta
3 volle el poedersuiker
15 Lotus speculoosjes + extra om te garneren

het sausje:
caramelsaus, aangelengd met amaretto of een andere likeur naar keuze  

Doe er net genoeg Amaretto in om de smaak op te trekken, maar niet teveel zodat het sausje nog voldoende kleeft aan je bord. Ik schat voor elke lepel caramel, een halve lepel Amaretto. Uittesten is de boodschap. Je hebt niet veel nodig.

Verkruimel de speculoosjes. Dat gaat goed door ze in een plastic zak te doen en  met de deegrol over te gaan. Malen in de keukenrobot gaat ook.
Klop de slagroom op en zet opzij. 
Meng de mascarpone, speculoospasta en poedersuiker door elkaar.
Spatel er voorzichtig de opgeklopte slagroom onder.
Doe er dan de verkruimelde speculoosjes bij.
Bekleed een langwerpige bakvorm met plasticfolie om het ontvormen te vergemakkelijken. 
Schep het beslag in de bakvorm. Dek ook de bovenkant af met plasticfolie en zet een nacht in de diepvriezer om op te stijven.
Haal het ijs een kwartier  voor het serveren uit de diepvriezer en  werk af met speculooskruimels en een zoet sausje.

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.