Mijn tajinerecepten beginnen aardig aan te tikken. Ik kan het niet laten. Hier komt er nog eentje. De eieren er bovenop zijn een ideetje uit de Marokkaanse straatkeuken. Het voegt iets smeuïgs toe aan de wintergroenten.
Voor de balletjes:
500 gr lamsgehakt, ongekruid
1/2 bosje verse bladpeterselie, fijngehakt
1/2 bosje verse koriander, fijngehakt
1 uien, gesnipperd
1 knoflookteentje, gesnipperd of geperst
1 ei
wat paneermeel of broodkruim
1 tl komijn
1 tl kaneel
een vleugje chili of pili-pili
peper en zout
olijfolie (eventueel nodig in de keukenprocessor om het mengen te vereenvoudigen)
Tip: als je sneller wil werken, vervang dan deze ingrediënten door een volle eetlepel garam masala met eventueel wat peper en zout
olijfolie
2 rode uien, in partjes
4 tomaten, ontveld en zonder zaadjes
1/2 pompoen, in niet te kleine blokjes
1 grote pastinaak; in blokjes
3 wortelen (eventueel gele of paarse); in blokjes
4 eieren (optioneel)
koriander en peterselie, fijngehakt
Maak het gehakt aan met de ui, ei, paneermeel, knoflook, komijn, kaneel, het merendeel van de peterselie en koriander, en peper en zout (of met de garam masala, zie tip). Draai er kleine balletjes van en zet koel opzij.
Doe de balletjes in de tajinepan met hete olie. Als ze goudkleurig gebakken zijn, haal ze er dan uit en zet de balletjes even weg. Dan bak je de uien in de overgebleven olie en doe er even later de knoflook, de tomaten en de rest van de groenten bij. Doe er een heel klein beetje water bij en zet de tajinehoed erop. Laat ongeveer 35 minuten verder sudderen op een zeer zacht vuurtje.
Als de groenten bijna gaar zijn, leg er dan de gehaktballetjes tussen en laat alles goed nog een klein kwartiertje verder sudderen. Maak dan viermaal wat ruimte tussen de groenten en doe er telkens een ei in. Als het ei begint te stollen, is de tajine klaar. Strooi er nog flink wat koriander- en peterselieblaadjes bovenop en dien op met een stukje ciabatta en/of couscous.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.