donderdag 23 januari 2014

Vegetarisch stoofpotje op zijn Hongaars

 
Een kruising tussen een groentestoofpotje en een goulashsoep, met veel gerookte paprika maar zonder het vlees. Het resultaat is een zeer lekkere en lichte winterschotel, die de keuken vult met het warme aroma van de pimentón. Alsof je een hele pot chorizo in de oven staan hebt. Probeer het maar eens! 
Je hebt voor dit gerecht een ovenschotel of sauteerpan mét deksel nodig.

Voor 2 à 3:
2 uien, in ringen
4 kleine hardkokende aardappelen 
250 gr bloemkoolroosjes
250 gr wortels, in stukken van 2 cm gesneden
250 gr courgette, in blokjes van 2 cm gesneden
1 rode  paprika, zonder zaadlijsten en in stukken gesneden
1 volle eetlepel gerookt paprikapoeder (pimentón)
zout en peper
1 Knorr Groentebouillonketeltje 
een restje voorgekookte maftoul(*) of quinoa  
1/4 l heet water


1 tl tomatenpuree
1 blik tomatenstukjes (400 gr)
wat Griekse yoghurt of zure room

*maftoul is de Palestijnse couscousvariant. Hij is te koop in de wereldwinkel. Als je hem niet vindt, vervang hem dan door quinoa of bulgur. De gewone couscous  lijkt me geen goed alternatief hier. Of bind de saus al onmiddellijk na het stoven van de uien met pimenton met een eetlepel bloem.

Verwarm de oven voor op 180°. 
Stoof de uiringen aan in wat olijfolie in een sauteerpan. Roer er de pimentón door en laat even meebakken. Doe er dan het water (waarin  de tomatenpuree is opgelost) bij samen met een blikje tomatenstukjes en het bouillonketeltje. Breng aan de kook en doe er dan  alle  in stukken gesneden groenten in, samen met een restje maftoul. Zet gedurende ongeveer 30 min. in de voorverwarmde oven. Kruid indien nodig bij met wat zout en strooi er nog wat extra paprikapoeder over.
Dien op met een lepeltje Griekse yoghurt of zure room. Lekker en licht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.