zondag 12 januari 2014

Tweemaal Chinese kool

Chinese kool is een ietwat zoete bladgroente die nauwelijks naar kool smaakt. Ze wordt veel gebruikt in de Chinese keuken, in wokgerechten of als sla.
Je kan ze vervangen door spitskool, die iets pittiger smaakt en ook een wat langere kooktijd heeft. Ook paksoi of boerenkool of groene (savooi)kool zijn alternatieven.


Nr 1: Portugese wintersoep

Voor 2:

1/2 Chinese kool, in 4 stukken
75 gr chorizo, ontveld en in kleine blokjes
300 gr kabeljauwfilets (indien diepvries, ontdooid)
1/2 kg aardappelen, geschild en in blokjes van ong. 2 cm
1 ui, in partjes
2 teentjes knoflook, geperst
1/2 el paprikapoeder
1/2 doosje tomatenpuree (=35gr)
0,8 l bouillon (=water + 1 Knorr Groentenbouillonketeltje)

Neem een grote, diepe pan. Bak de ui met de chorizoblokjes aan in wat boter met een scheutje olijfolie erbij.  Haal na enkele minuutjes de helft van de chorizo eruit en hou apart.
Doe er de paprika, look en tomatenpuree bij en laat een minuutje meekoken. Doe er de bouillon bij en leg er de  kool en de aardappelen bij en laat  een kwartiertje zacht koken met deksel op de pan. Doe er dan de vis bij en laat ong. 5 minuten garen zonder deksel. 
Dien op in diepe borden of in (Portugese) kommen. Strooi er de overgebleven chorizo over. Verrassend lekker en licht.

Nr 2:

Pittige(*) currysoep met Chinese kool

7,5 dl groentebouillon
½ Chinese kool, in reepjes gesneden
1 sjalotje, gesnipperd
1 eetlepel olie

2 cm gemberwortel, geraspt
2 teentjes knoflook, geplet 

1/4 à 1/2 rood pepertje, in ringetjes
½ kaneelstokje
2 kruidnagels
1 koffielepel korianderpoeder
1 koffielepel groene currypasta  (bijv. van Fair Trade)

1,5 dl lichte room
yoghurt en croutons voor erbij (optioneel)

Stoof de sjalot en de  koolsnippers aan in de olie. Roer er de gember, de currypasta en de knoflook onder  tot je de kruiden echt ruikt.
Schenk er de bouillon bij, de kaneel, koriander en kruidnagels. Laat ong. 20 minuten  zachtjes doorkoken. Haal er het kaneelstokje uit voor je de soep mixt. Doe er de room onder en laat nog even doorwarmen. Dien heet op.
Ter afwerking kan je er nog croutons bijgeven en een beetje yoghurt.  Dat helpt om de scherpte wat weg te nemen indien nodig. 

*Tip: 
Wie niet zo van scherp en pittig houdt kan het brandje blussen door de room te vervangen door vette yoghurt, bijv. Griekse. Magere yoghurt zal schiften als je hem laten meekoken!
Wees altijd voorzichtig met pepertjes en verdubbel niet zomaar de hoeveelheid peper als je de soep in grotere hoeveelheden wil maken.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.