zondag 19 januari 2014

Stoofpotje van everzwijnragout met schorseneren

 
Een eenzame pastinaak en een restje schorseneren in de diepvries, dat vraagt om een stoofpotje. Voor dit gerecht heb je verder niet zoveel nodig, alleen wat tijd. Je maakt het zo ongeveer als  stoofvlees, met bruin bier dus.
De schorseneren lijken mij essentieel, maar de pastinaak kan je gerust vervangen door spruitjes of raapjes. 

Voor 2 à 3:

1/2 kg everzwijnragout, in blokjes gesneden
300 gr  schorseneren (diepvries)
1 pastinaak, in blokjes
1 bakje bospaddenstoelen
1 sjalotje, gesnipperd
1 flesje bruin  bier, bijv. dubbel van Westmalle
stoofvleeskruiden
laurier en tijm
peper en zout
1 el (Ardense) uienconfijt
Maizena Express (donker)
mosterd
1 snee brood

Stoof het sjalotje aan in een grote stoofpot. Doe er het vlees bij en laat rondom bruinen. Kruid met stoofvleeskruiden, doe er de laurier en tijm bij. Leg er een snee brood met mosterd  bovenop. Giet er het bier zachtjes vanop de rand van de pot bij. Laat  ongeveer een uur op zacht vuur verder sudderen.
Reinig ondertussen de bospaddenstoelen en snij de grootste exemplaren in twee. Stoof ze aan in wat boter. Kruid met peper en zout. Zet opzij.
Doe er na een uur de paddenstoelen, de schorseneren en de pastinaak bij en laat nog een klein halfuur verder sudderen. Zet het vuur even wat hoger als je er de koude groente bijdoet!
Ondertussen heb je nog ruimschoots de tijd om aan een bijgerecht te denken: natuuraardappelen, kroketjes of rösti passen hier goed bij. 
Als het vlees en de groente goed gaar zijn kan je  het stoofpotje op smaak brengen door er een eetlepel uienconfijt door te roeren en af te kruiden met peper en zout.  Dik de saus naar eigen wens in met Maizena Express of een andere sausbinder.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.