zaterdag 9 augustus 2014

Kippenreepjes met tajinekruiden en couscous met gegrilde zomergroenten

Zomers gerecht dat ingewikkelder lijkt dan het is.  Begin met het marineren van de kip.  En als de groenteschotel in de oven zit heb je ruimschoots de tijd om de kip en de couscous te bereiden. 

Voor 2:

2 kippenfilets, in reepjes geneden

Voor de marinade:
2 el olijfolie
1 knoflookteen, fijngehakt
1/2 limoen, sap en rasp
1 el honing + extra
1/2 tl tajinekruiden (= mengsel van komijn, koriander, paprika, kurkuma, gember)
1/2 tl (gerookt) paprikapoeder
peper en zout
1/2 el witte-wijnazijn (eventueel)

Voor de couscous met groenten:
1/2 à 1 courgette, in schijfjes
1 rode (punt)paprika, in ringen
1 rode ui, in partjes
100 gr maftoul (= Palestijnse variant van couscous)
1/4 l kippenbouillon
gehakte bladpeterselie
olijfolie
tijm en rozemarijn
peper en zout

Verwarm de oven voor op 180°.
Maak de marinade en doe er de kippenreepjes in. Laat minstens een kwartiertje marineren, langer mag ook.
Doe wat olie op de groenten in een ovenschotel met wat peper en zout en tijm en rozemarijn. Meng alles goed en laat ongeveer 30 minuten roosteren. Schep de groenten halfweg om.
Maak de maftoul/couscous: doe de korrels in een puntzeef en  spoel ze even. Laat ze even roosteren in een hete pan mat wat olijfolie.  Doe er de  kippenbouillon bij en laat verder sudderen. Na 10 minuten mag je het vuur uitzetten en de couscouskorrels nog 10 min. verder laten wellen.
Bak ondertussen de kippenreepjes in een wokpan en doe er na enkele minuten de rest van de marinade bij. Laat enkele minuten verder  sudderen. Haal de kippenreepjes er even uit en blus het kookvocht met wat witte-wijnazijn. Voeg er indien nodig wat water, peper en zout en extra honing bij. Doe de kippenreepjes weer bij het vocht en dien op zodra ze weer warm zijn. Garneer met fijngehakte bladpeterselie.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.