maandag 16 februari 2015

In harissa gemarineerde lendenbiefstuk met sausje van paprika's en ingemaakte citroen

Ottolenghi nog maar eens. Toen ik het recept voor de eerste keer las, was ik meteen aangetrokken door het idee. Toch had ik ook wat twijfels: maar dan een eetlepel harissa, terwijl ik die anders met mespuntjes verwerk!  Maar je hoeft helemaal geen schrik te hebben. De steaks worden verrassend genoeg alleen maar mild pittig, zodat de smaak van het vlees niet verloren gaat in al te veel scherpte. En het sausje past er perfect bij. Dit  is zeker voor herhaling vatbaar. 
Het sausje heb ik lichtjes aangepast. 

Voor 2:
2 lendenbiefstukken van ongeveer 250 gr elk (liefst niet te dun!)
1 1/2 el harissa
grof zout en zwarte peper

Voor het sausje (lichtjes afwijkend van het oorspronkelijke recept):
1 gele paprika, ontdaan van zaadlijsten en in reepjes gesneden *
1 knoflookteen, gepeld en geperst
1/2 blik tomatenblokjes
1/4 paprikapoeder (mild)
1 el ingemaakte citroenreepjes, fijngehakt
1 el bladpeterselie, fijngehakt + extra om te garneren
zeezout en peper

Strijk de lendenbiefstukken in met de harissa en doe er nog wat peper en grof zout op. Laat ze in een schaal bedekt met kleeffolie minstens een uur marineren in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190°.

Bak de paprika's in een pan met hete olie, doe er de knoflook bij en laat in een zacht vuurtje verder stoven. Hoe trager, hoe zoeter de paprika's worden. Doe er na een tijdje de tomatenblokjes, paprikapoeder, een flinke snuif zeezout en wat zwarte peper bij. Doe er als de saus wat is ingedikt de peterselie en citroen bij. Zet opzij en lat op kamertemperatuur komen.

Bak ondertussen de biefstukken in een geribde grillpan 1 minuut aan elke zijde en zet dan de biefstukken in de voorverwarmde oven gedurende 5 à 8 minuten, afhankelijk van de dikte van de biefstukken. Leg ze op een snijplank en laat 5 minuutjes rusten. 

Snij de biefstukken in dikke repen, lepel er wat wat saus over en strooi er eventueel wat peterselie over. 
Lekker met een groene salade, aangemaakt met wat olijfolie en vincotto peperoncino**.
Of serveer de saffraanrijst met berberisbessen bij, van het vorige blogbericht.

*Je kan ook de paprika vooraf grillen en dan het vel verwijderen. In dit geval begin je met knoflook en tomatenblokjes en doe je de paprikareepjes erbij samen met de citroen en peterselie. 


** Vincotto is een Zuid-Italiaanse specialiteit uit Puglia. Het lijkt heel erg op balsamico. De gepeperde variant doet het uitstekend bij gebraden vlees. 



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.