Ottolenghi's saffraanrijst stond al een tijdje hoog op mijn to-do-kooklijstje. Dankzij een lieve vriendin raakte ik aan het missende ingrediënt: berberisbessen. Je vindt ze in Iraanse of Midden-Oosterse winkeltjes. Berberisbessen zijn kleine, gedroogde zoetzure Iraanse bessen, die qua structuur een beetje aan kleine rozijntjes doen denken. Hun kleur en smaak geven direct een speciaal effect aan gerechten. Als je ze echt niet kunt vinden, kan je ze vervangen door rozijntjes die je in citroensap welt.
Deze salade is echt een succes: hij combineert goed met vlees- en visgerechten, maar hij doet het ook prima als blikvanger bij een Midden-Oosters buffet.
Ik gaf er geroosterde naanbroodjes bij en in harissa gemarineerde lendenbiefstuk*. Dat laatste komt trouwens net als deze saffraanrijst uit Jeruzalem, het kookboek dat Ottolenghi samen met zijn Palestijnse compagnon Sami Tamimi geschreven hebt.
*Recept volgt in een later blogbericht!
Voor 2 à 3 als bijgerecht:
20 gr boter
180 gr basmatirijst, gewassen onder koud water en uitgelekt
2,8 dl kokend water
1 tl saffraandraadjes, 30 minuten geweekt in 1,5 el kokend water
20 gr gedroogde berberis- of zuurbessen, enkele minuten geweekt in kokend water met een snuf suiker
15 gr dille, fijngehakt
10 gr kervel, grofgesneden (of bladpeterselie)
5 gr dragon, grofgesneden
30 gr ongezouten pistachenoten, licht geroosterd, grofgehakt
zout en witte peper
Smelt de boter in een pan en en roer er de rijst door tot de korrels een glanzend laagje hebben. Voeg het kokende water, 1/2 tl zout en wat witte peper toe. Roer goed, sluit de pan en laat de rijst 15 minuten op heel laag vuur staan. Open de pan niet: de rijst moet goed kunnen stomen.
Neem de pan van het vuur - al het water moet nu door de rijst zijn opgenomen - en giet het saffraanwater aan een kant in de pan over een vierde van het oppervlak, zodat de rest van de rijst wit blijft. Bedek de pan direct met een schone theedoek en daarop een deksel. Laat hem minstens 5-10 minuten staan.
Schep met een grote lepel de witte rijst in een grote kom en maak hem met een vork enigszins rul. Giet de berberisbessen af en meng ze door de witte rijst, gevolgd door de kruiden en het grootste deel van de pistachenoten; houd er een paar achter om te garneren. Maak de saffraanrijst rul met een vork en spatel hem rustig door de witte rijst. Maar meng niet te lang - de witte rijst mag niet geel verkleuren. (Zoals je ziet op mijn foto heb ik te lang gemengd!) Proef en kruid bij met zout met witte peper. Schep de rijst op een platte schaal en bestrooi met de achtergehouden noten. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.