zaterdag 14 februari 2015

Vissoep met rouille


Vissoep of stoofpotje, dit recept zit er zo'n beetje tussenin. Lekker pittig, maar je mag niet bang zijn van wat knoflook. En als je extra wilt uitpakken, geef er dan wat grote croûtons met geraspte gruyère bij, net als bij een echte bouillabaisse. 



Voor de vissoep:

350 gr kleine vastkokende aardappelen, gehalveerd
100 gr kleine uitjes
2 preiwitten, in dikke  schijfjes
1 teen knoflook, geperst
chilivlokken naar eigen smaak
6 dl hete bouillon, naar smaak kip of groenten
(eventueel een scheutje pastis)
1 grote venkel, in de lengte in plakjes gesneden
3 tomaten, gepeld en ontpit, in vieren gesneden
400 gr witvisfilets (bijv. koolvis, roodbaars ...)
enkele saffraandraadjes
2 takjes tijm
3 el olijfolie
1/2 tl sinaasappelrasp van een onbespoten sinaasappel
zout en peper
stokbroodcroûtons en geraspte gruyère, voor erbij (naar keuze)

Voor de rouille:
3 tenen knoflook
2 eidooiers
1,5 dl olijfolie
2 tl tomatenconcentraat
(citroensap)
1 snuif cayennepeper

Verhit de olie en bak hierin de uitjes, prei en aardappelen  ongeveer een kwartier op laag vuur. Roer af en toe zodat de aardappelen niet aanbranden. Voeg de knoflook en wat chilivlokken toe en bak ze even mee. Doe er  het grootste deel van de bouillon bij. Breng aan de kook en voeg sinaasappelrasp, saffraan en 1 tijmtakje toe. Kruid met peper en zout. 
Voeg na 10 minuten de venkel en tomaat toe en laat alles nog zo'n 10 minuten verder garen. Doe de rest van de bouillon erbij om zeker te zijn dat alles goed kan garen in het vocht. Als de groenten bijna gaar zijn, lag je er de in stukken gesneden vis bij en laat die even pocheren.   
Rist voor het serveren de naadjes van het tweede takje tijm. Serveer in een diep soepbord en schep er een flinke lepel rouille op (en eventueel een kaascroûton).

Voor de rouille:
Pers de knoflookteentjes met wat grof zeezout (of gebruik de vijzel). Doe 2 theelepels in een kleine foodprocessor en doe er de eidooiers met het snuifje cayennepeper en wat extra peper en zout bij. Laat de machine 20 seconden draaien, en doe er dan al draaiend, de olie in een klein straaltje bij, net zoals je mayonaise maakt. Op het einde  doe je er de tomatenpuree bij en drukt enkele keren op de pulse-knop om een homogene saus te krijgen. 
Proef en voeg naar smaak wat citroensap, peper of zout toe.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.