zaterdag 21 februari 2015

Groentestoofpotje uit het Midden-Oosten - aangevuld op 20 februari 2016

Dagen zonder Vlees, zonder Alcohol, zonder Koolhydraten, zonder Suiker, zonder ...: aan acties geen gebrek dezer dagen.  Hier volgt mijn bijdrage aan de vleesloze-dagenactie. Een eenvoudig maar lekker stoofpotje. Het recept en de foto zijn van Marie-Claire Quittelier. Alleen de hoeveelheden zijn lichtjes aangepast. 

Voor 2:

olijfolie
1 ui, in partjes
1 knoflookteentje, fijngehakt
1 tl kurkuma
1/2 tl kaneelpoeder
2 preiwitten, in stukken van 2 cm
zout en peper
200 gr krielaardappelen, in vieren gesneden
1/2 bosje bladpeterselie + extra, fijngehakt (zie tip*)
350 gr spinazie
1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
3 lente-uien, alleen het wit, in rondjes
sap van 1/2 citroen
1/2 bosje koriander, gehakt (zie tip*)


Verhit 1 el olijfolie in een stoofpot. Fruit de ui in ongeveer 2 minuten glazig. Voeg knoflook, kurkuma en kaneel toe. Roer goed door. Laat nog enkele minuten garen. Voeg de prei toe en voldoende water tot alles bijna helemaal onder staat. Kruid met peper en zout. Dek af en laat 8 minuten sudderen. Voeg de aardappelen toe en laat weer 10 minuten zacht verder koken. 
Bak ondertussen eerst de peterselie kort aan in een pan in wat olijfolie, haal ze eruit en bak dan in kleine porties tegelijk de spinazie. Zet opzij.
Voeg de kikkererwten toe aan het stoofpotje zodra de groenten gaar zijn. Laat nog enkele minuten doorwarmen en doe er dan de peterselie en de spinazie bij, samen met de lente-uien het citroensap. Doe er na enkele minuten de koriander bij en roer goed om. 

*Tip: Lekker met bulgur en een sausje op basis van yoghurt. Roer hiervoor wat fijngehakte peterselie en koriander door de yoghurt. Kruid af met peper en zout en wat citroensap. 

Aanvulling 20 februari 2016:
Een zoete aardappel erbij trekt het smaak- en kleurenpalet van dit receptje nog wat meer open. Verder maakte ik dit stoofpotje vandaag met diepvriesspinazie. Naar mijn gevoel moet je dan wat extra bijkruiden. Leve de verse spinazie!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.