dinsdag 29 september 2020

Prei met bulgur en berloumi

Verrassend lekkere vegetarische schotel. Door wat tomatenpuree toe te voegen aan de bulgur krijgt het gerecht  extra smaak. Snel klaar en je hebt er niet zoveel ingrediënten voor nodig. Ideaal dus voor een doordeweekse maaltijd.

150 g bulgur
250 g berloumi*
1 el tomatenpuree
het wit van 2 dikke preien
olie/boter
verse bladpeterselie
 
Snij het preiwit in dunne ringetjes. Stoof in een ruime pan aan in wat olie met een flinke klont boter. Zorg dat de boter niet bruin wordt. Laat rustig verder stoven tot de prei goed gaar is. Kruid met peper en zout.
Breng 1 liter gezouten water aan de kook en kook hierin de bulgur gaar onder deksel. Voeg er als het water bijna geabsorbeerd is de tomatenpuree bij en kruid op het einde bij met peper en zout. 
Snij de kaas in plakjes en grill of bak ze. 
Schuif de prei naar het midden van de pan en verdeel er de bulgur rond. Leg er de plakjes berloumi bovenop en werk af met wat fijngehakte peterselie.

*
Berloumi is een halloumi-achtige kaas, uit het Oost-Vlaamse Berlare.
 
 


dinsdag 25 augustus 2020

Tagliatelle met gerookte zalm en groene asperges of broccoli

Pasta met zalm: veel klassieker kan het al niet worden. Met wat verse broccoli of groene aspergepuntjes erbij wordt dit gerecht nog wat vollediger. 
Moet er geen parmezaan bij? Een Italiaanse chef zou hier al met zijn wenkbrauwen fronsen, want dat is voor hem zo goed als zeggen dat je het maar flets vindt. Maar in mijn keuken is vrijheid troef. Zet dus gerust een schaaltje parmezaan op tafel voor je tafelgenoten.

Voor 2:

150 g verse tagliatelle (uit het versvak)
150 g gerookte zalm, 1/2 sneetje gesnipperd en de rest in reepjes
1 dl (lichte) room
125 g mascarpone (kan vervangen worden door extra room)
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 kleine broccoli, de roosjes
of 200 gr groene aspergetips
groentebouillon (eventueel)
origano- of basilicumblaadjes, of dragon (bij asperges)
peper en zout

Kook de broccoliroosjes of aspergepuntjes gaar in ongeveer 5 min. in flink gezouten water of groentebouillon. Laat schrikken in koud water, giet af en zet opzij.
Stoof een sjalotje aan samen met de gesnipperde zalm, voeg er de mascarpone en room bij. Klop goed los en laat het mengsel even inkoken. Kruid met peper en de kruiden.
Kook de pasta al dente volgens de instructies. Giet af en hou een bodempje kookwater over. Doe de broccoli of asperges en het roommengsel bij de pasta met het restje water, voeg er de reepjes zalm bij en roer nog heel even door. Dien onmiddellijk op.
Wat ciabatta erbij is altijd een goed idee.



dinsdag 14 juli 2020

Zuiderse groenteschotel met halloumi


Hoe je met diepvriesrestjes soms kunt toveren. Deze foto kreeg leuke reacties op mijn Instagram-account.  "En het recept?", was de logische vraag. Dat lag iets moeilijker, want het was al een tijdje geleden dat ik dit maakte. Ik probeer hier toch het oorspronkelijke recept te reconstrueren. Dat is, denk ik, vrij goed gelukt.


Voor 2:

125g kerstomaatjes, gehalveerd
+/- 250 g grillkaas (halloumi of berloumi)
1 kleine ui, fijngesnipperd
1/2 rode paprika, in blokjes
1/2 courgette, in blokjes
1 teentje look
1/2 koffielepel paprikapoeder
1/2 koffielepel currypoeder
verse basilicum
peper en zout

Stoof de ui aan in wat olijfolie, pers er het teentje look bij. Doe er de paprika- en courgetteblokjes bij en laat enkele minuten meestoven. Voeg de kerstomaten toe. Kruid met peper, een klein beetje zout (de halloumi smaakt al vrij zout), het paprikapoeder en het currypoeder. Laat rustig pruttelen.
Kook ondertussen de pasta.  
  
Snij de halloumi in reepjes of blokjes, en grill of bak kort aan in olijfolie op een hoog vuur tot er een krokant korstje ontstaat. Giet de pasta af, schep er de groenten over, en werk af met de kaasblokjes en enkele basilicumblaadjes. Smakelijk!

Uiteraard kan je hier pasta bij geven.

Tip:
Gebruik eens berloumi ipv halloumi. Deze Oost-Vlaamse variant is minder zout maar komt in 4 verschillende varianten, volgens het seizoen, op de markt.

zondag 21 juni 2020

Ovenschotel van aubergine met kip

Een eenvoudige ovenschotel voor als het eens vlug moet gaan. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, en terwijl jij verder van je apero geniet, doet de oven het werk. Uiteraard kan je ook zelf je favoriete tomatensaus maken.

Voor 2
 
1 kipfilet
1 aubergine
1/2 fles tomatenpassata met basilicum
1 bolletje mozzarella, in stukjes getrokken
rozemarijn
kipkruiden
wat verse basilicum
enkele eetlepels parmezaan
peper en zout

Verwarm de oven voor op 180°. Snij de kipfilet in reepjes en meng ze met wat olijfolie en kipkruiden (of peper en zout en paprika). Snij de aubergine in lange schijven en haal ze even door de olijfolie met peper en zout en fijngehakte rozemarijn. Bak ze goudbruin in een grote braadpan. Haal ze uit de pan en bak in dezelfde pan de kippenreepjes eventjes aan.
Maak laagjes in een ovenschotel: begin met de aubergineplakjes, doe er de kip en de mozzarella bovenop, met de helft van de basilicumblaadjes  en herhaal alles nog 1 keer. Giet er de passata over en bestrooi met wat parmezaankaas en zet in de oven voor ongeveer 20 minuten.

 

zaterdag 25 april 2020

Lamsgehakt met aubergine

Lamsgehakt en aubergine zijn ingrediënten die altijd hoog scoren bij mij. Dit gerecht is  een heel eenvoudige ovenschotel. Ik zit momenteel in een koolhydraatarme fase, en dit Montignac-gerecht van Ria Tummers kwam dan ook als geroepen. Ik paste het lichtjes aan. Mijn tafelpartner at er een aardappelgratin bij, en rijst zou ook niet misstaan bij dit gerecht. 

Voor 2:
250 gr lamsgehakt *
1 ui, fijngehakt
1 aubergine, in blokjes gesneden 
1 knoflookteentje, fijngehakt
1 blik tomatenblokjes
1 el Italiaanse kruiden
peper en zout
olijfolie
1 potje (Griekse) yoghurt (125g)
1 eigeel
50 gr parmezaanse kaas
*1/2 el garam masala

* Als het gehakt niet gekruid is, doe er dan een halve eetlepel garam masala bij, en flink wat zout met wat peper. 

Verwarm de oven voor op 200°.
Meng de yoghurt met de eidooier.
Bak het gehakt* rul in wat olijfolie. Doe er de helft van de Italiaanse kruiden bij. 
Stoof in een andere (ruime) pan de ui en het knoflook aan.  Doe er de aubergineblokjes bij met de andere helft van de Italiaanse kruiden. Laat 10 minuten sudderen. Vul aan met de tomaten en voeg het gehakt erbij. Kruid bij met peper en zout. Roer alles goed om.
Doe alles in een ovenschotel en bedek met het yoghurt-eimengsel. Strooi er de gemalen kaas bovenop.
Na 20 min. in de voorverwarmde oven krijgt de schotel een mooi korstje. Klaar en smakelijk!

vrijdag 24 april 2020

Limoncellosorbet met citroenmelisse - versie 2.0

Citroenmelisse is een echt haantje de voorste in mijn kruidentuin. Altijd bij de eerste om haar plek op te eisen, en die plek wordt groter en groter naarmate de maanden vorderen. Soms erger ik me aan haar ongebreidelde expansiedrang, maar nu in de lente maakt haar frisse groen me blij. Tijd om mijn voorraad sorbets weer aan te vullen. 
Ik postte eerder al ( augustus 2015) een recept  voor deze sorbet van limoncello, en vandaag koos ik voor de luiere variant. Hier komt geen fornuis meer aan te pas. 
Ik ben de gelukkige bezitter van een ijsmaker, een heel eenvoudig, helemaal niet duur toestel. Dan is zo'n sorbet maken echt helemaal een fluitje van een cent. Maar niet getreurd, het gaat ook zonder machine. Het resultaat is even lekker, misschien iets korreliger, zoals een granita. 

Voor 1/2 l sorbet:

1 cup water
1/2 cup zeer fijne suiker 
1/2 cup limoncello
1/4 tot 1/2 cup citroensap (naar smaak)(2 tot 3 citroenen)
flink wat citroenmelisse 

Doe alle ingrediënten behalve de limoncello bij elkaar en zet een uurtje in de koelkast. 
Zeef het mengsel en doe er de limoncello bij. Roer even goed door zodat de suiker niet op de bodem blijft liggen. Doe alles in de ijsmachine en laat een klein halfuurtje draaien (of volg de instructies).
Als je geen machine hebt, doe je alles in een container die in de diepvriezer past en je laat het mengsel daar opstijven. Haal het er regelmatig uit en roer even om met een vork.


zondag 12 januari 2020

Eendenbout met geroosterde groenten

Eendenbouten bij de bioslager, die laat je toch niet liggen! Ik combineerde ze met geroosterde groenten in de oven. Moeilijk is het niet, je moet er wel wat tijd voor hebben. De eendenbouten worden namelijk langzaam gegaard in de oven. Daarom maak je die best de dag ervoor klaar. Op de dag zelf kan je ze mee opwarmen met de groenten.  Ik zie hier ook mogelijkheden om voor grotere gezelschappen te koken. Wel zo handig als je op de dag zelf alleen nog aan de groenteschotel hoeft te denken.  
Tip: Kies twee ovenschalen die samen in de oven passen (niet zoals op de foto dus). Als je met twee schalen werkt, kan je er makkelijker voor zorgen dat zowel de groenten als het vlees de gewenste gaarheid hebben. 


Voor 2:
2 eendenbouten
1/2 kg krieltjes
enkele takjes verse rozemarijn en tijm
peper en zeezout
olie 
4 winterwortelen
1 appel
vloeibare honing
200 ml bruine fond
30 ml rode wijn
2 el veenbessenconfituur  

De dag voordien:
Verwarm de oven voor op 150°. Wrijf de eendenbouten in met olie, zwarte peper en zeezout. Doe ze in een ovenschaal en leg er de takjes rozemarijn tussen. Zet de schaal in de oven en laat de eendenbouten langzaam garen, zo'n 2 uur. Keer af en toe de bouten en overgiet met het gesmolten vet.

De dag zelf:
Verwarm de oven voor op 180°. 
Snij de wortelen in kleine staafjes en de appel in partjes. Doe ze met de gewassen krieltjes in een ovenschaal. Kruid met peper en zout. Doe er wat vloeibare honing op. Hussel alles goed dooreen.  Leg er de takjes tijm bij en zet in de oven, voor ong. 45  minuten. Schuif ongeveer halverwege de gaartijd het ovenschaaltje met de bouten mee in de oven. 

Doe de ingrediënten van de saus bij elkaar en breng aan de kook. Laat de saus wat inkoken.

Controleer beide ovenschalen op gaarheid. 
Je gerecht is klaar om te serveren. Smakelijk!