zaterdag 18 februari 2012

Varkenswangen met Rodenbach (bijgewerkt op 1 oktober 2017)

Varkenswangetjes zijn weer helemaal terug in de keuken. Natuurlijk kan je dit  recept ook maken met gewoon stoofvlees (runds-, of varkens-, of een mengeling van beide), maar als je eenmaal de zachte varkenswangetjes hebt voelen smelten op je tong, is de keuze snel gemaakt. Hier is mijn eenvoudige versie van deze Vlaamse klassieker.  

Voor 4:

1 kg varkenswangen 
2 à 3 varkensniertjes (eventueel) 
300 gr sperziebonen (eventueel)
1 à 2 uien, gesnipperd
1 snede peperkoek
1 eetlepel mosterd 
1 blikje  Rodenbachbier (33cl) + water (samen minstens 50 cl)

1 Knorr bouillonketeltje Vlees
boter
1 kruidentuiltje (laurier & tijm)

1 eetlepel stoofvleeskruiden
peper & zout

Maïzena Express donker

Stoof de uien aan in een stoofpot. 
Bak ondertussen de varkenswangetjes aan in boter in een hete braadpan. Werk met porties zodat het vlees goed bruin bakt. Haal het gebakken vlees uit de pan en doe ze bij de uien in de stoofpot. 
Doe de vloeistof (bier + water) in de braadpan en maak het aanbaksel los. Giet bij het vlees-uimengsel. Doe er het bouillonketeltje en het kruidentuiltje bij, bestrooi met stoofvleeskruiden en roer alles even om. Besmeer een snee peperkoek royaal met mosterd en leg ze boven op het vlees. 
Laat nu alles sudderen op een laag vuur voor ongeveer anderhalf uur. 
Bak ondertussen de niertjes in een pannetje, kruid met peper en zout, snij ze in reepjes  en voeg toe aan  de stoofschotel even voor het einde van de gaartijd. 
Kruid indien nodig bij met wat zout of peper, bind met wat Maïzena Express donker en dien op met frietjes en een slaatje van rauw witloof.

Tip 1: Vandaag werkte ik met (grof) rozijnenbrood met mosterd en een scheut Vincotto al peperoncino. Zeer lekker. Dat is het leuke aan koken. Eens je het principe door hebt, kun je je eigen inspiratie volgen.

Tip 2: Je kan ook sperziebonen toevoegen aan dit stoofpotje. Kook de bonen beetgaar en giet af. Breek ze in twee en voeg ze toe aan de stoofpot op het einde van de gaartijd. Als je het stoofpotje  een nachtje laat rusten, altijd beter voor de smaak van een stoofpotje, kan je de sperziebonen gerust 's anderendaags toevoegen, bij het opwarmen. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.