dinsdag 21 februari 2012

Witloof in de oven lichtjes anders

Op zoek naar een lichter recept voor de vertrouwde witloofovenschotel met ham en kaas botste ik op Witloof in de oven 'New Style' van Christer Elving van het restaurant Absoluut Zweeds. Met de soorten kaas kan je wat spelen. En de hoeveelheden heb ik wat lijnvriendelijker gemaakt. Ik gebruik meer witloof, maar minder kaas en pasta dan het oorspronkelijke recept.

Voor 2:
100 g macaroni of andere korte pastagekookt
3 stronken witlof
sneden gekookte ham
100 gr gorgonzola-mascarponekaas of gorgonzola dolce

100 gr  (+ 25 gr extra) gruyère kaas geraspt
1.5 à 2 dl lichte room
boter en olie om in te bakken                                                 




Snijd het witloof in stukken. Stoof het in een beetje olie en boter in een ruime ovenvaste bakpan. Strooi er een beetje verbrokkeld kippenbouillonblokje over, en doe er een scheutje water bij. Kruid bij met wat peper.
Verwarm ondertussen in een andere pan de room. Laat de gorgonzola en 100 g gruyère-kaas in de room smelten. Kruid met peper en zout en roer de kaas een beetje los. Snijd de ham in 4 à 6 cm stukken. Beleg het witloof met de ham. Doe er de gekookte pasta bovenop. Giet de saus over het gerecht en bestrooi met de rest van de kaas. Gratineer het gerecht onder een grill.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.