dinsdag 7 februari 2012

Lamstajine met zeven groenten en koriander

Het blijft koud! Prima gelegenheid om de tajine nog eens uit te halen. Deze lamstajine moet het vooral hebben van zijn rijkdom aan groenten.  Het oog wil ook wat.  Laat je ook leiden door je toevallige voorraad. 

Voor 2:
1 tl korianderbolletjes & ¼ el zwarte peperbolletjes
1 teentje look
½ tl komijn & ½ tl ras al hanout (kruidenmengsel)
¼ tl kaneelpoeder
1 stuk gember
olijfolie
400 g lamsschouder
1 grote ui & 1 grote wortel (en/of zoete aardappel)
½ aubergine & ½ courgette
½ gele & ½ rode paprika
2 raapjes of 1 segment pompoen
1 eetlepel gehakte koriander (om af te werken)
zeezout



Stamp de kruiden tot een fijn poeder in de vijzel. Voeg de look, de gemalen komijn, het kaneelpoeder en de ras al hanout toe. Rasp er de gember over en voeg een scheutje olijfolie toe. Plet alles tot een smeuïge kruidige massa.

Verwarm de tajine voor op het fornuis.  

Versnij het lamsvlees in grote stukken. Doe de stukken lamsvlees in een kom en giet er het kruidenmengsel over. Roer even om. Giet een scheut olijfolie in de hete tajine en kleur hierin de gemarineerde stukken vlees aan elke zijde. Voeg vervolgens een beetje water toe en zet het deksel op de tajine. Laat het vlees even verder garen op een matig vuur. (Gaartijd hangt af van het vlees, lamsboutsnede bijv.  moet minder lang garen dan lamsschouder)

Maak intussen de groenten schoon en snij ze in grove stukken. Voeg dan de groenten toe. Laat alles nog een half uur sudderen. Voeg wat zeezout toe. Controleer of alle groenten gaar zijn. Strooi snippers verse koriander over het gerecht en serveer met couscous.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.