zondag 12 februari 2012

Eigenzinnige paella voor twee, zónder mosselen

Paella voor twee? Misschien niet zo spectaculair als de paella in de reuzenpannen, maar het is perfect mogelijk. De mosselen vervangen we dan wel door andere schaaldieren, scampi bijvoorbeeld.
In plaats van kippenbouten kan je ook konijnenbouten nemen.  Voor feestelijke gelegenheden kan je uitpakken met extra langoustines erbij en voor grote gezelschappen hoef je niet te kiezen, dan ga je voor het hele pakket.  Maar de basis blijft altijd dezelfde: saffraan, rijst, chorizo en paprika.

Voor 2:


1 snuifje saffraandraadjes
125 gram Spaanse kortkorrelige rijst (Spaanse Carasparra, of anders risotto-rijst)
ongeveer 4 eetlepels olijfolie
2 kippenbouten, of 4 kippenonderboutjes/drumsticks
50 gram chorizoworst,  in blokjes gesneden
1 grote fijngesneden ui of enkele gesnipperde sjalotjes
2 grote tenen knoflook, uitgeperst
1/2 theelepel milde of scherpe paprikapoeder naar smaak

1/2 rode paprika, in reepjes
100 gram sperziebonen of diepvrieserwtjes (of mix van beide)
0,6 liter kippenbouillon of een mix van witte wijn en bouillon
zout en peper
12 rauwe scampi, gepeld en ontdaan van het donkere darmkanaal
10 kerstomaatjes, gehalveerd  (of ontvelde en ontpitte rijpe tomaten in het tomatenseizoen)

fijngesneden verse peterselie

1. Doe de draadjes saffraan in een kommetje en overgiet ze met 4 eetlepels heet water. Zet opzij.  
2. Verhit 2 eetlepels olie in een paellapan met een diameter van 30 cm of een vuurvaste stoofpan boven een matig heet vuur. Voeg de kippenpoten toe en laat deze 5 minuten bakken tot het vel goudbruin en krokant is. Leg de kippenbouten in een schaal.
3. Doe de chorizo in de paellapan en bak deze 1 minuut tot hij krokant begint te worden. Doe de chorizo bij de kip in de schaal.
4. Verhit opnieuw 2 eetlepels olie in de paellapan. Voeg de uien en paprikareepjes toe en laat deze 2 minuten bakken; voeg de knoflook en paprikapoeder toe en laat nog 3 minuten bakken totdat de uien zacht maar niet bruin zijn.
5. Voeg de rijst, de sperziebonen/erwtjes toe en roer goed door zodat alles met olie is bedekt. Leg de kip en de chorizo met druipvocht terug in de pan. Roer de bouillon, saffraanoplossing, zout en peper erdoor en breng het mengsel al roerend aan de kook.
6. Temper het vuur en laat het geheel zonder te roeren 15 minuten sudderen of zolang tot de rijst bijna gaar is en het grootste deel van het vocht is opgenomen.
7. Leg de scampi en de kerstomaatjes boven op het mengsel, doe een deksel* op de pan en laat het gerecht zonder roeren nog 5 minuten sudderen totdat de scampi roze kleuren.
8. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Bestrooi met peterselie en dien onmiddellijk op.

* Heb je geen deksel dat groot genoeg is, leg dan een vel alufolie op de paella en leg er een kleiner deksel bovenop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.