zondag 19 februari 2012

Stoofpotje van eendenbout met wintergroenten en lentebier


Een stoofpot lijkt misschien veel werk, maar dat eigenlijk valt goed mee. Eens de ingrediënten in de pot heb je een zee van tijd om een luie zondag mee door te komen. De charme van slow cooking ...




Voor 2:

2 eendenbouten, zonder vel
2 rode uienin segmentjes
1 pastinaak en/of raapjesin grove stukken
1 segment pompoen en/of stuk courgettein grove stukken
2 wortelsin grove stukken
100 gr spruitengehalveerd 
2 grote aardappelenin grove stukken
2 cm gembergeschild en fijngehakt
2 stukjes steranijs
1 kaneelstokje
ong. ¼ l kippenbouillon
1 el wokkruiden Piet Huysentruyt of vijfkruidenpoeder

1 handvol verse korianderblaadjesfijngehakt
1 flesje Leffe Lentebier 
Maïzena Express donker

olijfolie
peper en zout


Voorbereiding:

Wrijf de eendenbouten in met olie en wokkruiden. Doe ze in een plastic zakje en laat  enkele uren marineren in de koelkast.  


Bereiding:

Bak de bouten aan in een gietijzeren stoofpot of sauteerpan op mediumhoog vuur. Laat een tiental minuten bakken zodat ze aan alle kanten bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg even opzij.
Doe de uien in de braadpan en laat al roerend even kleur krijgen. Doe er het bier bij en breng even aan de kook. Doe er het vlees, de steranijs, het  kaneelstokje en de bouillon bij en breng weer aan de kook. Temper het vuur en laat minstens 45 zachtjes sudderen onder deksel. Hoe zachter je het het vuur kunt zetten, hoe beter.  Doe er de groenten bij. Zorg dat alles onder de vloeistof zit en laat zachtjes verder garen tot alles zacht is. Reken toch op anderhalf à twee uur voor deze stoofpot.
Breng indien nodig op smaak met wat extra zout en peper en bind indien gewenst met Maïzena Express donker. Bestrooi vlak voor het opdienen met wat vers gehakte korianderblaadjes.

Tip:
Bij deze stoofschotel drink je een Leffe Lentebier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.