zaterdag 21 maart 2015

Zandkoekjes met dulce de leche en chocolade


Enkele berichtjes geleden konden jullie mijn eerste dulce-de-leche-experiment volgen. Ik beloofde toen dat er dessertjes zouden volgen.  Het lijkt mij logisch dat jullie mogen meegenieten.

Voor 16 koekjes:

115 gr zachte boter, op kamertemperatuur
60 gr fijne suiker
85 gr patisseriebloem
85 gr gemalen amandelen
1/2 blik dulce de leche *
150 gr pure chocolade 70%

* Je kan dulce-de-leche kopen in sommige supermarkten met een groot aanbod. Maar waarom zou je hem niet zelf maken? Met mijn tip van 6 maart 2015 is dat een fluitje van een cent.  http://galkookt.blogspot.be/2015/03/dulce-de-leche.html

Verwarm de oven voor op 180°. 
Vet een vierkant bakblik (20cm x 20cm) in en leg er een velletje bakpapier in. 
Meng de boter met de suiker in een grote kom. Zeef er de bloem bij en doe er de amandelen bij. Kneed (eventueel eerst in de keukenmachine) met de hand tot je een brokkelige deeg hebt. 
Spreid het deeg in een gelijkmatig laagje uit op het bakblik en zet in de oven voor ongeveer 20 minuten. Het ziet er dan goudkleurig uit. Laat het afkoelen in het blik. 
Kijk ondertussen even je  dulce de leche na. Als je hem zelf gemaakt hebt en in koelkast bewaard hebt,  is het mogelijk dat hij vrij stevig is geworden. Verwarm hem in dat geval heel even in de magnetron zodat hij goed smeerbaar is. 
Smeer een laagje (zo'n 200gr) op de afgekoelde taartbodem.
Smelt de chocolade au bain-marie en breng nu de volgende laag op je taart. Laat helemaal afkoelen.
Als de chocolade helemaal uitgehard is, kan je met een scherp mes 16 mooie vierkantjes snijden. Smakelijk!


Quiche van spinazie en champignons en geitenkaas

Vegetarische quiche. Alweer een uiterst efficiënte combinatie van slechts drie smaakingrediënten. 
Vandaag geen zin in vleesloos? Bak er dan spekblokjes bij, samen met de champignons. 


Voor 2 à 4:

1 verpakking kant-en-klare bladerdeeg
300 à 400 gr verse spinazie
1 sjalotje
350 gr kastanjechampignons
100 gr zachte geitenkaas (type Chavroux Tendre buche), in plakjes gesneden
peper en zout
3 eieren
1,5 dl lichte room

Verwarm de oven voor op 210° of zoals je bladerdeegproducent voorschrijft. Stoof de champignons aan met het sjalotje. Kruid met peper en zout. Doe er op het einde de spinazie bij en laat nog even meestoven. Zorg dat het stoofvocht verdampt of laat het mengsel even uitlekken. 
Meng de eiren met de  room en kruid bij. 
Leg het uitgerolde deeg in een quichevorm, doe er het champignon-spinaziemengsel bij. Giet er de eieren met room bij. En leg er tenslotte de plakjes geitenkaas op. Zet in de oven voor ongeveer 35 minuten. Hier hoort een eenvoudige groene salade bij. 


maandag 9 maart 2015

Crostini met ansjovis en kikkererwten

Ik ben de laatste tijd wat aan het experimenteren geweest met kikkererwten en hummusreceptjes. Een ding is duidelijk, hummus wordt nooit mijn favoriete dip. Maar deze niet-vegetarische variant met ansjovis zal ik zeker in mijn lijstje van favoriete tapas opnemen. Het recept komt uit Polpo, een kookboek dat zijn inspiratie haalt uit de Venetiaanse keuken. 

Voor 10 crostini:
1  blik kikkererwten
10 ansjovisfilets, met wat van de olie
sap van 1/2 citroen
een handjevol bladpeterselie, gehakt
1 el tahin (of minder als je niet zo van tahin houdt)  
1/2 tl zwarte peper
1 el extra vergine olijfolie
1/2 stokbrood, in sneetjes en licht geroosterd

Spoel de kikkererwten en laat ze uitlekken. Hak de ansjovissen grof.
Meng ze samen met peterselie, citroensap en de  tahin. Doe het mengsel met de peper in een keukenmachine met de pulseknop samen met een beetje olie uit het ansjovisblikje en genoeg andere olijfolie om er een grove pasta van te maken. 
Je kan het mengsel in een goed afgesloten vershouddoosje maximaal een week bewaren in de koelkast. Laat het voor gebruik op kamertemperatuur komen en smeer het op licht geroosterde sneetjes stokbrood of ciabatta.





Kip met tomaat en dragon


Kip, tomaat en dragon, dat is een echte klassieker onder de kipbereidingen. Dat heeft ook Hugh begrepen, de schrijver van kookboeken als Veg! en Drie - de lekkerste drie-eenheid op het bord.  Dat laatste boek draait helemaal rond dit eenvoudige concept: neem drie ingrediënten die bij elkaar passen en in een handomdraai krijg je de heerlijkste gerechten. Een kookboek dat ik iedereen aanraad die lekker maar zonder veel poespas wil koken. 


Voor 6 à 8:
1 scharrelkip (ca. 1,8 kg), in achten verdeeld (of losse delen kip met botjes en huid met hetzelfde gewicht)
2 eetlepels olijfolie
½ glas witte wijn (of water, als je dat liever hebt)
sap van ½ citroen
ca. 500 g rijpe tomaten (maakt niet uit hoe groot of welke vorm), gehalveerd of in vieren
een bosje dragon, alleen de blaadjes, grof gehakt


Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5.

Breng de stukken kip rondom goed op smaak met zout en peper. Je moet ze waarschijnlijk in twee etappes aanbraden. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog tot hoog vuur, leg de stukken kip erin en braad aan. Keer ze een paar keer om tot ze rondom goudbruin zijn. Leg ze met de huid naar boven in een ovenschaal of braadslede.

Deglaceer de koekenpan door de wijn erin te schenken en deze op het vuur te laten koken, terwijl je goed roert om alle aangebrande stukjes kip van de bodem los te krijgen. Schenk de vloeistof uit de pan in de ovenschaal (maar niet direct over de kip). Voeg het citroensap toe en geef de kip een extra portie zout en peper. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven.

Haal de schaal uit de oven, verwijder het folie en voeg de tomaten toe. Zet ze met de gesneden kant naar boven, als dat mogelijk is, tussen de kip in. Zet onafgedekt 20-25 minuten terug in de oven, of tot de kip gaar is en de tomaten zacht zijn en blaren hebben. Strooi het grootste deel van de dragon erover en schep erdoorheen. Laat een paar minuten rusten, zodat de dragonsmaak kan doordringen in de saus.

Besprenkel met de rest van de grof gehakte dragon en je kunt het gerecht opdienen. Lekker met nieuwe aardappels, aardappelpuree, rijst of brood.

vrijdag 6 maart 2015

Dulce de leche

Dulce de leche, letterlijk dessert van melk, is een Argentijns dessert. Ik kom het de laatste tijd regelmatig tegen op kooksites en in kookboeken. 
Zo ontdekte ik ook een zeer makkelijke manier om zelf dulce de leche te maken. Je hebt er alleen een blikje gecondenseerde melk met suiker voor nodig. Je legt het op zijn zij in een snelkookpan in ruim water, zodat het water enkele centimeters boven het blikje uitkomt en dan laat je het ongeveer een half uur koken onder druk. * Daarna haal je het eruit en laat je het helemaal afkoelen. Als je het blikje dan opentrekt heb je een kant-en-klare dulce de leche.
Je kunt hem zo van de lepel eten, maar hij is echt een prima aanvulling voor ijsdesserten en gebak. Je mag zeker nog enkele receptjes verwachten de komende weken. Ongeopend kan je hem enkele maanden in de berging houden, maar als je het blikje zoals de meeste zoetekauwen onmiddellijk hebt geopend dan moet je het wel in een goed gesloten jampotten bewaren in de koelkast. Njammie!

* Je kan het ook gedurende enkele uren, of toch minstens anderhalf uur, in een gewone pot koken in ruim water. Check dan wel regelmatig of het blikje nog onder water staat, anders dreigt het blikje open te barsten, zeg maar ontploffen. 

donderdag 5 maart 2015

Lamstajine uit de voorraadkast

Heerlijke tajine die je bijna helemaal uit je voorraadkast kunt maken. Nu ik eindelijk zure bessen of berberisbessen in huis heb,  grijp ik elke gelegenheid aan om ermee aan de slag te gaan. Je vindt ze in de Libanese winkeltjes, of anders neem je gewoon rozijntjes, geweld in citroen, al zal dat nooit helemaal hetzelfde zijn. 

Voor 2:

2 à 4 lamsschenkels
1 ui, gesnipperd
2 knoflookteentjes, fijngehakt
1 tl gemberpoeder
3/4 tl kaneel
peper en zout
olijfolie en boter
2,5 dl kippenbouillon + wat extra voor couscous
80 gr gedroogde abrikozen
15 gr gedroogde berberis of zure bessen
1 snuif saffraan
1 à 2 el vloeibare honing
een scheutje citroensap
1 el fijngehakte bladpeterselie en/of koriander/munt
wat gehakte pistachenoten 

Braad in een tajine de lamsschenkels aan alle kanten bruin in olijfolie met wat boter. Voeg uisnippers en knoflook, kaneel, gember en peper en zout toe en laat ze  een minuutje meebakken. Doe er de gedroogde abrikozen en de bessen toe. Giet er de bouillon over met de saffraan. Laat anderhalf uur onder deksel sudderen.  Roer er op het einde de honing en citroensap door. Kruid indien nodig bij met peper en zout en bestrooi met de fijngehakte kruiden en pistachenoten voor het opdienen. 

Lekker met couscous, maftoul dus, de wat grovere Palestijnse variant.