zondag 27 december 2015

Orecchiette met ansjovis en flower sprouts

Flower sprouts zijn een kruising tussen spruitjes en boerenkool. Van boerenkool ben ik niet zo'n grote fan, maar dit wilde ik wel eens proberen. Het resultaat beviel me: de smaak doet erg aan spruitjes denken, met toch een hint van boerenkool. Lekker, en het presenteert nog mooi ook. Waarschijnlijk zijn ze buiten de feestdagen niet overal vlot te verkrijgen, maar broccoli of bimi of raapstelen zijn een goed alternatief. 

Voor 2 à 3:
300 gr  flower sprouts
200 gr orecchiette
2 ansjovisfilets
2 knoflookteentjes, fijngehakte 
citroenrasp 
1 el boter (eventueel)
olijfolie


Snij de flower sprouts kruisgewijze in zoals gewone spruitjes en spoel ze. 
Kook de pasta al dente in zout water en voeg er de laatste drie minuten de flower sprouts aan toe. 
Giet af maar bewaar wat van het kookvocht.
Stoof ondertussen de knoflook glazig in een wokpan en laat er de ansjovis in smelten.
Voeg het pastamengsel met wat kookwater toe aan de ansjovis met knoflook en roer goed om met een eetlepel boter of wat extra olijfolie.  Bestrooi met wat citroenrasp en veel zwarte peper.

Tip: Je kan hier ook nog gerookte zalm aan toevoegen. Vervang dan de ansjovis door enkele reepjes fijngesneden zalm. Voeg de rest van de zalm toe helemaal op het einde samen met de boter. Vervang de citroenrasp eventueel door oregano. Een scheutje lichte room erbij kan ook.




zaterdag 26 december 2015

Geroosterde knolgroenten en kerstomaatjes

Alweer zo'n recept dat eigenlijk overbodig is : ik bedoel maar, het maakt echt niet uit hoeveel en welke knolgroenten je gebruikt. Wortels ipv zoete aardappel bijvoorbeeld, venkel ipv pastinaak, ... je ziet maar. De combinatie met Provençaalse kruiden doet het altijd. Ik maakte er gegrilde rundsbrochette bij, maar ook hier is variatie troef. 

Voor 2:
2 zoete aardappelen
1 pastinaak
1 grote rode ui
2 knoflooktenen
1 el Provençaalse kruidenpeper en zout
4 el olijfolie
een handvol kerstomaatjes, gehalveerd 

Snij de groenten in grove stukken en laat de knoflooktenen in de schil. Meng de olie met de kruiden, knoflook en peper en zout.
Verwarm de oven voor op 190°. Doe de pastinaak en uien in een ovenschotel en overgiet met het kruidige oliemengsel. Laat ongeveer 10 minuten roosteren. Hussel er dan de zoete aardappelen bij en laat nog 35 minuten verder roosteren. Doe er tenslotte de gehalveerde kerstomaatjes bij en laat nog 10 minuutjes in de oven. 




maandag 14 december 2015

Cannelloni met spinazie en ricotta

Een klassieker in de Italiaanse keuken. Je kan hier zo veel of zo weinig werk in steken als je wilt. 
Werk met voorgekookte cannellonibuisjes of maak ze zelf van verse pasta. Maak je favoriete tomatensaus from scratch of gebruik een bokaaltje van een goed merk. Gebruik verse spinazie of diepvriesspinazie. 

Voor 2:

8 cannellonibuisjes  
1 zak verse spinazie (ong. 400gr)
1 knoflookteentje (eventueel)
250gr ricotta
1/2 bolletje mozzarella
1 kleine handvol pecorino (of parmezaan)
1/4 l tomatensaus (mag zelfs arrabbiata zijn)
nootmuskaat, peper en zout
nog wat extra parmezaan 
olijfolie

Verwarm de oven voor op 180°. 
Kook de spinazie met afhangend water in een grote wokpan tot hij geslonken is. Steek als je dat wilt een knoflookteentje op een grote vork en roer daarmee door de spinazie. Dat geeft er een subtiel looksmaakje aan. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Haal uit de pan en laat wat afkoelen.  
Maak intussen de tomatensaus in dezelfde pan of warm de kant-en-klare tomatensaus op.
Giet het overtollige kookvocht van de spinazie af en bewaar eventueel. Hak de spinazie fijn en doe ze in een mengkom samen met de risotto en de pecorino. Je kan  hier eventueel een beetje van het kookvocht terug bijvoegen. Kruid af met wat peper, zout en eventueel nog wat nootmuskaat. 
Doe de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Vul de buisjes met het risotto-spinaziemengsel en leg ze in de tomatensaus. Verkruimel er de mozzarella over en nog wat parmezaan. Doe er nog wat olijfolie over en zet in de oven gedurende een half uurtje. 

vrijdag 11 december 2015

Venkel-preischotel

Een mooi winters bijgerechtje, ideaal bij vis. Ik maakte er gebakken tongfilets bij. 

Voor 2:
2 preiwitten, in ringetjes
2 kleine venkels 
3 kleine aardappelen, in kleine blokjes
1 sjalotje, fijngehakt
100 gr geitenkaas (type Chavroux)
1dl lichte room
1dl groentebouillon
peper en zout

Snij de venkel in repen en hou het groen apart. Kook de aardappelen en venkel gedurende 10 minuten in licht gezouten water.
Giet af en zet opzij.
Stoof ondertussen het sjalotje in wat olie/boter en doe er de prei bij. Doe er de venkel en aardappelen bij en wat room en bouillon. Kruid alles met peper en zout en brokkel er de geitenkaas over. Laat verder zacht worden (eventueel in de oven) en dien op met wat gesneden venkelgroen erbij. 

donderdag 3 december 2015

Gevulde aubergine met chorizo en spinazie - aangevuld op 19 november 2016


Voor 2:


1 aubergine 
75 gr chorizo, in fijne blokjes gesneden
50 gr spinazie
8 kerstomaatjes, in tweeën of in vieren
2 el hummus (eventueel te vervangen door ricotta)
pijnboompitten
olijfolie, peper en zout    


Verwarm de oven voor op 200°. 
Rooster de pijnboompitten in een pannetje zonder vetstof. 
Schil de aubergine op zijn zebra's. Dus schil een centimeter breed af en laat daarna een centimeter schil zitten, etc.. Dat doen we, omdat de schil van een aubergine soms nogal taai is, maar we de aubergine niet volledig kunnen schillen omdat zij dan haar stevigheid verliest.  Hol de auberginehelften uit, snij het vruchtvlees klein en zet apart. 
Bak eerst de chorizo in de pan, doe er na enkele minuten het vruchtvlees bij, daarna de tomaat en uiteindelijk de spinazie. Zet van het vuur als de spinazie geslonken is en laat even afkoelen.
Besprenkel de helften met olie, peper en zout en zet ze gedurende 8 à 10 minuten in de oven. 
Meng ondertussen het wat afgekoelde chorizo-spinaziemengsel met de humus of ricotta. Kruid bij met wat peper en zout. Vul de auberginehelften met het mengsel, doe er wat pecorino of andere  smeltkaas over, bestrooi met de pijnboompitten en zet terug in de oven gedurende een kwartiertje.  


Ik combineerde dit  nieuwe gerechtje met eentje dat ik al eens eerder klaarmaakte, nl.  portobello's in de oven.  Daarvoor verwijs ik je graag naar http://galkookt.blogspot.be/2013/01/portobello-in-de-oven.html 

Aanvulling:
Vandaag heb ik de aubergines geserveerd met een quinoa-granenmengeling. 
Overigens deed ik nog wat verse koriander door het chorizo-spinaziemengsel en verving ik de verse bladspinazie - uit noodzaak - door wat blokjes diepvriesspinazie in roomsaus. Dat gaf een zeer smeuïg resultaat.