donderdag 25 juli 2013

Pasta met gegrilde puntpaprika en halloumi

Halloumi is een Cypriotische kaas, die qua uitzicht een beetje aan mozzarella doet denken. Hij is echter veel zouter en wordt vacuum verpakt in een munterige pekel. Hij wordt traditioneel gemaakt van geiten- en schapenkaas. De reden dat hij zo populair is dat hij een hoog smeltpunt heeft, zodat je hem makkelijk kunt grillen of bakken. Het is een perfecte begeleider van gegrilde groenten. Je kan hem in een salade of in een pasta doen of zo serveren als gegrild hapje.


Voor 2:
250 gr halloumi
120 gr korte pasta, bijv. farfalle
2 rode puntpaprika's, ontveld(*) en ontzaad
1 kleine courgette
1 (kleine) rode ui
1 teentje knoflook
een handvol kleine rijpe trostomaatjes, ontpit
een snuifje gerookt paprikapoeder
peper en zout
enkele blaadjes basilicum, gescheurd + enkele om te garneren
balsamico
olijfolie

Begin met de paprika's te ontvellen. Dat gaat heel makkelijk als je zo vooraf roostert tot ze zwartgeblakerd zijn, bijv. boven de open rooster van een gasbarbecue of boven een gaspit. Dek ze dan af onder folie of in een broodzak en laat ze een kwartiertje rusten. Je kunt nu makkelijk de steel en pitjes verwijderen. Snij de paprika open en verwijder het vel. Snijd ze in kleine stukken. Zet opzij. Zie ook tip (*).

Snij de halloumi in plakken en dan in staafjes en blokjes. Doe ze in een kom met wat olie, peper en gerookt paprikapoeder en meng dooreen. 
 
Breng zout water voor pasta aan de kook en kook de pasta zoals aangegeven.
Stoof ondertussen in een braad- of wokpan de ui, knoflook en de courgette. Doe er wat tijmblaadjes en peper  (en  ev. zout) bij. Wees voorzichtig met zout. De kaas is al zout uit zichzelf. Doe er als de ui en courgette gaar zijn de puntpaprika bij met wat balsamico-olie. Doe er ook de tomaatjes en wat gescheurde basilicumblaadjes  bij.

Rooster ondertussen de halloumi op een grillpan of bak ze in een antikleefpan tot ze goudbruin, maar niet zwartgebrand zijn. Let op, halloumi brandt makkelijk aan!

Doe de uitgelekte pasta bij het groentemengsel, eventueel met een lepel kookvocht als het geheel te droog is. Hussel door elkaar en leg er de stukjes halloumi op. Serveer met enkele blaadjes basilicum.

*Tip:
Vind je  dit recept te bewerkelijk? Sla dan het roosteren/ontvellen van de paprika's over.  Doe dan eerst de paprika's in een wokpan met wat olijfolie, laat ze heel langzaam gaar worden, met wat peper en zout. Alleen  dan benaderen ze de zoetheid van geroosterde paprika's. Doe er dan de ui, knoflook en courgette in en laat verder stoven. Doe er dan de tomaten, de gescheurde basilicumblaadjes en wat balsamico bij. Roer even om. Tijd voor de halloumi en de laatste blaadjes basilicum.












woensdag 24 juli 2013

Salade min of meer niçoise

Ongelooflijk hoe bekende chefs zich druk kunnen maken over wat er al dan niet in een salade moet of mag. Is het omdat er weinig kookkunst aan te pas komt dat de profileringsdrang zich helemaal toespitst op de ingrediënten? Dat was mij al opgevallen bij de  panzanellasalade en de Caesar salad, en het werd nog erger toen ik de salade niçoise onder de loep nam. Geen tonijn, wel tonijn. Geen ansjovis, wel ansjovis.
Gelukkig koken wij alleen voor de fun en omdat het lekker is. Zodat ik toch nog mijn versie durf voorstellen.

Voor 2:
1 blik tonijn (van de beste kwaliteit die je kunt vinden) of verse tonijn, lichtjes gegrild of een milieuvriendelijker alternatief*
2 eieren, hardgekookt en in 4 gesneden
4 gekookte aardappelen
100 g sperzieboontjes (gekookt)
2 rijpe tomaten, ontveld, ontpit en in partjes gesneden
1 stukje komkommer, ontveld en ontpit en in halve maantjes gesneden
1 (kleine) rode ui, in schijfjes gesneden
1 à 2 lente-uitjes, fijngesneden
enkele blaadjes ijsbergsla, eventueel kleiner gesneden
2 à 4 ansjovisfilets

Voor de dressing:
1 ansjovisfilet
1 teentje knoflook
4 el extra vierge olijfolie
1 el rode-wijnazijn
zwarte peper
(grof) zeezout
enkele basilicumblaadjes

Op voorhand:
Kook de aardappelen, boontjes en eieren op voorhand zodat ze kunnen afkoelen.
Voor de dressing doe je de basilicum, knoflook en een ansjovisfilet met wat korrels grof zeezout in een vijzel en stamp alles tot een smeuïge pasta.  Doe er de azijn en olie bij en kruid alles af met flink wat zwarte peper. Hou apart.

Maak de sla klaar in een grote slakom. Leg wat slablaadjes onderin de kom, doe er de uien, gekookte groenten, komkommer en de tomaat bij. Doe er de dressing bij en hussel alles door elkaar. leg er de tonijn en de eikwarten op en leg op elk ei een (halve) ansjovis. 
Als je wil kan je nog wat (basilicum)olie op tafel zetten.

*Tonijn is echt wel een bedreigde vissoort. Misschien zoeken we dan ook beter naar een goed  alternatief.
Voor verse tonijn is er de geelstaart koningsvis ( Seriola lalandi), die qua smaak en textuur sterk op de grote tonijnsoorten gelijkt. De geelstaart komt voor in de Stille Oceaan en wordt ook succesvol gekweekt. In sushi-bars is hij geen onbekende. 
Forel of makreel uit blik zijn dan weer een goed alternatief voor de bereiding van een tonijnsalade.














vrijdag 19 juli 2013

Tajine van vis op de BBQ

Tajine op de BBQ? Ja, het kan, maar er zijn wel twee voorwaarden. Eerst en vooral moet je over een BBQ met deksel beschikken (vanuit energiestandpunt bekeken) en ten tweede gebruik je het best een gietijzeren tajine (of andere schotel die bestand is tegen de hitte van de BBQ). Misschien past de tajinehoed niet onder je BBQ deksel. Niet getreurd, dan maak je er toch zelf een uit alufolie - zie tip*. Of als je dat te veel gedoe lijkt, dan leg je gewoon een vel alufolie in de schotel zodat de warmte/aroma's niet te veel kunnen ontsnappen.

Voor 2:
400g witte-visfilets (bijv. roodbaars), in grote stukken
350 gr krieltjes
1 courgette, in dunne schijfjes
1 venkelknol, in 8 parten
1 teentje knoflook, fijngesnipperd
1 tl tajinekruiden (mengsel van gember, paprika, kurkuma, komijn + peper en zout)
1dl witte wijn en/of witte wijn
1 el bladpeterselie (fijngehakt)
dille (of groen van venkel)
paprika
zout en peper
1 Knorr visbouillonketeltje
olijfolie

Verwarm de BBQ met gesloten deksel voor. 
Verwijder de harde kern van de venkelknol. Doe de krieltjes met de groenten en de knoflook in een (gietijzeren) tajineschaal. Doe er de tajinekruiden  bij en hussel alles eens goed dooreen.  Zet op de barbecue, doe er de wijn/water en bouillonketeltje, de helft van de peterselie en dille (of venkelgroen) bij en dek af met tajinedeksel of  alufolie- zie tip*. Sluit het deksel van de barbecue en breng aan de kook. Laat op een matig vuur de schotel ong. 20 à 30 minuten verder pruttelen en leg er, als de groenten bijna gaar zijn, de vis bovenop. Doe er nog wat zout en  (gerookt) paprikapoeder bovenop. Dek opnieuw af en laat nog ongeveer 10 min. verder garen. Bestrooi met de overgebleven groene kruiden en dien op. Een stukje Marokkaans brood maakt het helemaal af.

Tip: Gebruik de hoed van de tajine als model en vorm er zo je aluhoed rond. Je kan deze hoed nu makkelijk op de schotel zetten: druk hem een beetje in en zo past hij toch onder je BBQ-deksel. 



zondag 14 juli 2013

Tomatensalade


In Thuis bij Jamie vond ik een receptje voor een goddelijke tomatensalade. Heerlijk gewoon bij wat (geroosterd) brood, eventueel aangevuld met wat mozzarellakaas, of als bijgerecht bij geroosterde zalm of ander lekkers vanop de grill.
Kies voor dit gerecht alleen rijpe tomaten, liefst in verschillende kleuren en formaten.  








Snij de tomaten eerst in  stukken, zowel in schijfjes als in partjes.  Kleine kerstomaatjes kunnen op hun geheel blijven. Doe ze in een vergiet en bestrooi met flink wat (grof) zeezout en laat ongeveer een kwartiertje staan.
Maak ondertussen een dressing van goede olijfolie en balsamico of rode-wijnazijn, in een verhouding van  1:3 of 1:4, naar eigen smaak. Doe er een geraspt teentje knoflook bij en een (halve) fijngehakte rode chilipeper, zonder zaadjes. 
Doe de tomaten, die ondertussen dankzij het zout hun overtollige water verloren hebben, in een slakom en doe er wat oregano over. Nu nog wat dressing erover, even door elkaar husselen, en enkele blaadjes basilicum er bovenop en het zuiden ligt op je bord!



 

vrijdag 12 juli 2013

Zomerse varianten op het thema bloemkool

Ik ben niet zo'n fan van met bloem gebonden sausen. Helaas is dat het lot dat de meeste bloemkolen in onze contreien ondergaan. Op zoek naar eens wat anders probeerde ik onlangs twee pittigere recepten uit.

1. De Siciliaanse bloemkoolsalade vond ik in Nigellissima, het Italiaans geïnspireerde kookboek van Nigella Lawson.

Voor 4 à 6:

1 Bloemkool
2 Laurierblaadjes
½ tl Saffraandraadjes
60 ml Vers Gekookt Water
75 g Gele (Of Gewone) Sultana's
75 ml Marsala
1 Bananensjalot, gepeld en fijngehakt
1 el Citroensap
4 el Olijfolie, Extra Vierge
150 g Zwarte Olijven, ontpit
25 g Pijnboompitten, geroosterd
1 bosje Verse Peterselie, gehakt
1 tl Zeezout, vlokken
Zwarte Peper


Breek de bloemkool in roosjes en doe die in een pan met deksel. Giet er zo veel koud water bij dat ze onderstaan, voeg zout en laurierblaadjes toe, dek af en breng aan de kook. Giet de bloemkool dan onmiddellijk af, gooi de laurierblaadjes weg, houd het vergiet met de bloemkoolroosjes erin even onder de koude kraan en zet apart.
Laat ondertussen de saffraan draadjes weken in een kommetjes vers gekookt water.
Breng de sultana's met de marsala in een pannetje aan de kook. Zet het pannetje dan onmiddellijk van het vuur.
Doe de nog warme bloemkool in een grote schaal.
Voeg de gehakte sjalot aan het saffraanwater toe, klop er het citroensap door en blijf kloppen terwijl je er geleidelijk de olijfolie bij giet.
Doe de sultana's met marsala en de olijven bij de bloemkool. Hussel alles door elkaar. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Laat de salade tot kamertemperatuur afkoelen (nog 30 min.) en rooster ondertussen de pijnboompitten in een kleine koekenpan.

Hussel het grootste deel van de pitten en gehakte peterselie door de salade en strooi de rest erop.

Eigen ervaring: 
Ik vond 75 gr sultanarozijnen best veel. Voor mij mogen het er minder zijn. De salade wordt dan minder zoet. Ik laat de bloemkool ook iets langer doorkoken.

2.  De Curry van bloemkool en kikkererwten viel nog meer in de smaak. Met dank aan Veg!, een fantastisch kookboek van Hugh Fearnley-Whittingstall dat rond groenten draait. 

Voor 4 à 6:

- 1 Middelgrote Bloemkool 
- 2 el Zonnebloemolie
- 3 Uien, gesneden
- 4 teentjes Knoflook, gesneden
- 1 tl Versgeraspte Gember
- 2 tl Korianderpoeder
- 2 tl Komijnpoeder
- Flinke Snuf Gedroogde Chilivlokken
- 2 Steranijs
- 400 g Pruimtomaten Uit Blik, gesneden
- 400 g Kikkererwten Uit Blik, afgegoten en afgespoeld
- 2 tl Garam Masala
- Flink Handvol Koriander, gesneden

- Zeezout En Versgemalen Zwarte Peper
Verdeel de bloemkool in middelgrote roosjes. Doe ze in een grote pan, bedek met koud water, voeg wat zout toe en breng flink aan de kook. Hiervan wordt de bloemkool halfgaar. Neem meteen van het vuur, giet af en hou de roosjes warm in de pan.

Verhit de olie op middelhoog vuur in een grote pan. Voeg de uien, knoflook en gember toe en fruit 10 minuten. Vaak roeren.

Voeg de koriander, komijn, chilivlokken, steranijs en wat zout en peper toe en bak 5 minuten mee.

Doe de tomaten en hun sap erbij, en de kikkererwten. Roer goed, en voeg dan de gekookte bloemkool toe. Schenk er zoveel koud water bij dat bijna alles onder water staat (100-200 ml) en breng aan de kook. Laat 5-10 minuten zachtjes koken, roer een paar keer, tot de bloemkool gaar is.

Roer de garam masala en de helft van de gesneden koriander erdoor en kijk of er nog zout en peper nodig is. Dien op met de rest van de koriander eroverheen gestrooid en met rijst, platbrood of naanbrood.

 Foto geleend van Penguinys












Eigen ervaring:
Je kan in deze curry ook rode bonen gebruiken i.p.v. kikkererwten.   Smaakt en oogt nog iets pittiger.

woensdag 3 juli 2013

Merguezworstjes met salade & harissa-yoghurt

Jamie Oliver's 15-minutenmaaltijden hebben me al meer dan eens geïnspireerd. Vandaag experimenteerde ik wat met zijn lamsgehaktballetjes met salade en harissa-yoghurt. De gehaktballetjes verving ik door merguezworstjes en ipv kikkererwten gebruikte ik cannellinibonen. Ik vind beide versies aan elkaar gewaagd.
















Voor 2:
olijfolie
enkele draadjes saffraan
½ à 1verse rode Spaanse peper
2 lente-uitjes
½ bosje verse koriander
2 tenen knoflook
1 blik van 400g cannellinibonen
350 g passata  
4 merguezworstjes

4 kropjes Little Gemsla
1 eetlepel extra vierge olijfolie
1 el citroensap
1 zakje salade van courgette (of een andere mengeling om de salade wat op te vrolijken)

1 tl harissa
1 potje Griekse yoghurt
2 grote volkorentortilla’s of piadine of Turks brood

Laat de saffraan in kopje met wat kokend water weken.

Bak de merguezworstjes met wat olijfolie in een braadpan.

Snijd de Spaanse peper en de schoongemaakte lente-uitjes in ringetjes, snijd de steeltjes van de koriander fijn (bewaar de blaadjes), doe ze met 1 eetlepel olijfolie in de grote pan en knijp er met een knoflookpers de ongepelde tenen knoflook bij.
Laat het mengsel 40 seconden bakken, doe er de saffraan, inclusief vocht, de uitgelekte bonen en de passata bij, doe het deksel op de pan en laat de saus aan de kook komen.
Roer in een klein schaaltje de harissa door de yoghurt.

Hak en meng de groenten voor de salade op een snijplank.
Maak de salade aan met de extra vierge-olijfolie en het citroensap en voeg naar smaak peper en zout toe.
Snij de merguezworstjes in 4 en hou ze even opzij. Verwijder het vet uit de pan en schraap de aanbaksels los met wat wat water. Giet dat door een zeefje bij de tomatensaus en breng op smaak. Doe er de worstjes en de gesnipperde koriander bij.

Leg de tortilla’s 45 seconden in de magnetron (900W).
Serveer bijv. alles op een grote snijplank, zoals in het voorbeeld van Jamie Oliver.