zondag 31 maart 2013

Lasagne met lamsgehakt

Ben je ook een fan van lasagne, maar minder van de rijke bechamelsaus, dan is deze versie misschien iets voor jou. Het lamsgehakt maakt het net iets specialer. Naar een recept uit Weekend Knack-special All'Italiana.

Voor 2:

1 sjalotje, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
4 vleestomaten of 1 blik gepelde tomaten, in stukjes
2 wortels
1 kleine courgette
2 stelen groene selder
200 gr lamsgehakt, ongekruid (*)
gehaktkruiden
1/2 blokje kippenbouillon
Maizena Sauceline (ev.)
verse tijm
6 plakjes lasagnedeeg (voorgekookt, uit het versvak) 
geraspte parmezaankaas
bladpeterselie, fijngehakt
peper en zout 

Verwarm de oven voor op 200°. 
Snij de groente in kleine blokjes. 
Verhit de olijfolie in en fruit de geperste knoflook, de gesnipperde sjalot en de gepelde tomatenstukjes aan. Doe er na enkele minuutjes de gesneden groenten aan toe.
Roer het lamsgehakt door het mengsel. Kruid met het verbrokkeld bouillonblokje, (* eventueel wat gehaktkruiden - niet nodig als je gekruid lamsgehakt gebruikt), verse tijm, peper en zout.  Laat sudderen tot de groenten beetgaar zijn. Dik de saus eventueel wat in, bijv. met maizena Sauceline. Doe er op het einde de peterselie bij.
Maak individuele borden klaar of een aangepaste ovenschotel: begin met een laagje saus, daarbovenop een plakje lasagne, dan weer saus en zo verder tot je drie plakjes lasagne hebt. Eindig met saus en doe er een laagje vers gemalen parmezaankaas over.
Plaats 12 minuten in de voorverwarmde oven en dien op. 



 



 
 
 

donderdag 28 maart 2013

Thaise salade met pittige vleesballetjes

Lichte lunch met een pittig accent!  Naar een recept uit een Nest-magazine van 2008. 

Voor 2:

200 gr rundergehakt
1 el zoete chilisaus
1 bosje koriander, fijngehakt
1/2 (kleine) rode ui, in dunne schijfjes
2 lente-uien, in  plakjes
2 tomaten, in partjes
1/2 komkommer, in dunne plakjes
1/2 grote rode chilipeper, in dunne plakjes
4 Little Gem-harten, gescheurd
1/2 bosje munt, in stukjes gescheurd
1 el limoensap
1/2 tl bruine suiker
1 tl vissaus
olie (arachide of zonnebloem)
peper en zout

Meng het gehakt met de zoete chilisaus en de helft van de koriander. Kruid naar smaak en rol er balletjes van. Zet  even koel weg.
Meng alle groenten en kruiden in een grote slakom met de rest van de korianderblaadjes. Roer het limoensap, de bruine suiker en vissaus onder elkaar tot de suiker is opgelost.
Doe een klein beetje olie in een anti-kleefpan en bak de balletjes 10 à 12 min op middelhoog vuur tot ze goudbruin en gaar zijn. Doe de vleesballetjes bij de salade, giet er de dressing over en meng voorzichtig. Serveer meteen.


 

woensdag 27 maart 2013

Stracci met pittige aubergines, tomaten en basilicum

Stracci  zijn 'kleine stukjes'. Je neemt er best verse pastavellen voor, bijv voorgekookte lasagnevellen uit het versvak van je supermarkt of deliwinkel, en snijdt die dan naar eigen goeddunken in vormpjes, driehoeken, of rechthoekjes  ... 
Voor deze toepassing is spaghetti of een andere dunne pastavorm minder aangewezen omdat de blokjes aubergine er onvoldoende blijven aankleven.  Als je niet over verse pasta beschikt, kan je ook (in stukken gebroken) droge pappardelle gebruiken.


Voor 2:

20 gr  pijnboompitten
1 grote aubergine, in blokjes gesneden
1/2 tl korianderbolletjes, gekneusd
1 gedroogd rood pepertje, verkruimeld
olijfolie
1 blik gepelde tomaten, in stukken gesneden
1 el (half)gedroogde tomaatjes, fijngehakt
zeezout en zwarte peper
een scheut balsamicoazijn
150 gr verse stracci 
1/4 bosje bladpeterselie, steeltjes en blaadjes apart fijngehakt
1 handvol verse basilicum
vers gemalen parmezaanse kaas

Doe een beetje olijfolie in een grote pan en bak er de pijnboompitten licht in aan (roosteren zonder olie in een anti-kleefpan kan ook). Haal ze uit de pan en zet weg. 
Breng het water voor de pasta aan de kook met een flinke schep zout.
Doe de koriander en het verkruimelde pepertje in de pan, voeg de aubergineblokjes toe, met extra olie. Laat enkele minuutjes goed bakken op een heet vuur, tot de aubergine goudbruin kleurt. Bak vervolgens de tomaten mee, matig het vuur en en laat de saus goed indikken. Doe er na weer 5 minuutjes de fijngehakte peterseliestengeltjes en de balsamico-azijn bij. Laat weer enkel minuten verder sudderen. Doe er de peterselieblaadjes bij en kruid de saus bij met zout en eventueel  nog wat peper. 
Kook ondertussen de pasta gaar, drie minuutjes volstaan voor deze verse lasagneblaadjes. Giet ze af en laat wat uitlekken. Meng ze door de saus. Snipper het basilicum erover en dien op met de geraspte kaas.






maandag 25 maart 2013

Kip in brickbeursjes

 
Het is de eerste keer dat ik met brickdeeg werk en ik ben tevreden over het resultaat. Ik heb geen idee van het aantal calorieën, maar het voelt in elk geval licht aan. Bij dit gerecht is het belangrijk dat je de bereiding zo droog mogelijk houdt: te veel vocht maakt het deeg week en dan krijg je geen knapperig resultaat. Vandaar dat je met weinig bakvet moet beginnen. De eieren die je achteraf toevoegt slorpen ook nog eens het teveel aan vocht op.
Met dank aan Piet Huysentruyt.


Voor 4 beursjes:

8 vellen brickdeeg
250 gr kippenfilet, in blikjes gesneden
klontje boter
1 preiwit
2 jonge wortels of 1 winterwortel
1/4 tl garam masala of een andere oosterse kruidenmix
1 snuif mosselkruiden
2 eieren
koriander naar smaak, fijngehakt
1 eidooier, om brickdeeg in te strijken
groene salade
olie (neutraalsmakende)
balsamico
sojasaus

Verwarm de oven voor op 220°. Haal het bakblik eruit en bedek het met bakpapier, zodat de beursjes niet aan het bakblik kleven.
Kook 2 eieren hard en pel ze. Hak ze fijn.
Bestrooi de kippenblokjes, goed afgedroogd, met  de oosterse kruiden en de mosselkruiden.  
Doe een beetje boter in de (wok)pan en verhit. Doe er de kippenblokjes bij, en na enkele minuten de staafjes prei en wortel. Laat op een redelijk hoog vuur alles goed bakken tot de groenten beetgaar zijn.
Zet de pan van het vuur en doe er de fijngehakte eieren bij en de koriander. Kruid eventueel bij met peper en zout.
Bereid de brickbeursjes voor: leg per beursje een vel klaar. Knip daarna van de overige 4 vellen een rand van 5 à 6 cm af, zodat je een kleinere cirkel met diameter van ongeveer 8 à 10 cm overhoudt. Leg die kleine cirkel midden op een groot vel brickdeeg. Doe een kwart van de vulling op die dubbele laag brick en herhaal nog 3 maal.
Strijk op ongeveer 3 cm van de rand het deeg rondom in met losgeklopt eigeel. Vouw de randen naar binnen zodat je een beursje krijgt. Knijp goed dicht ter hoogte van het eigeel en steek er voor alle zekerheid nog een prikkertje door. Toestrikken met een stukje keukentouw kan ook.
Zet de beursjes op het met bakpapier bekleed bakblik en schuif in de voorverwarmde oven. Draai de temperatuur terug op 200°. Na 10 min. zijn de beursjes knapperig en goudbruin. Haal ze uit de oven en haal touwtjes/prikkertjes weg.
Dresseer intussen de borden: leg er wat groene salade op,  besprenkel de buitenrand van de sla met wat olijfolie en wat balsamico. Zet een beursje in het midden. Zet de sojasaus en wat extra koriander en oosterse kruiden op tafel, zodat iedereen zijn gerechtje kan bijkruiden zoals hij wil.


 

zondag 24 maart 2013

Pompoen met gekaramelliseerde rode uien

Heerlijk bij couscous en lamsvlees. Als je de porties verdubbelt kan het als vegetarisch hoofdgerecht dienen.

Voor 2:
 
250 gr vruchtvlees van butternutpompoen, geschild en in blokjes gesneden
1 el olijfolie
een klontje boter
2 rode uien, gepeld en in partjes
3 à 4 teentjes knoflook, gepeld
30 gr blanke amandelen of pijnboompitten
20 gr sultanarozijnen, in warm water geweekt en uitgelekt
1/2 el vloeibare honing
1/2 tl kaneel
zeezout en vers gemalen zwarte peper
extra vergine olijfolie
vers gehakte munt (eventueel)
1 citroen, in partjes 

Verwarm de oven voor op 200°. Doe de pompoen in een ovenschaal, voeg een klein beetje water toe en laat de pompoen in ong. een half uurtje gaar worden.
Doe intussen de boter en olijfolie in een hete pan en fruit er de uien in aan. Roer er de knoflook en amandelen door en voeg de rozijnen toe als de knoflook en amandelen bruin beginnen te worden. Laat alles verder bakken tot de uien en knoflook gekaramelliseerd zijn. Roer er de honing en kaneel door.  Voeg wat water toe als het mengsel te droog is. Kruid naar smaak af met peper en zout en haal de pan van het vuur.
Haal de pompoen uit de oven en doe hem bij het uien-knoflookmengsel. Roer even goed door. Doe er nog wat goede olijfolie bij en bestrooi eventueel met de gehakte munt. Serveer het over de couscous en geef er citroenpartjes bij.
 

 

maandag 18 maart 2013

Tajine van eendenboutjes met witte bonen

Eendenboutjes of manchons de canard zijn de  pootjes van een eend, niet te verwarren met de veel grotere cuisses of dijen. Ze worden verkocht als confit, in grote blikken of bokalen en zijn een echte lekkernij. Het volgende tajinerecept is volgens mij net iets fijner van smaak dan de meer bekende cassoulet. Het is zeker calorierijk, maar gelukkig is eendenvet van het cholesterolvriendelijke soort!

Voor 2 à 3:
1 groot blik Confit de manchons de canard
2 à 3 uien, in ringen gesneden
1 à 2 teentjes knoflook, fijngehakt
150 à 200 gr gedroogde witte bonen
4 à 6 vastkokende aardappelen, in gelijke stukken gesneden
1/4 à 1/2 bosje bladpeterselie, fijngehakt
1 in zout geconfijte citroen, in vieren gesneden
1/2 kaneelstokje
1/2 à 1 tl ras-el-hanout
1/2 à 1 tl komijn
1 laurierblad 
zout

Doe de bonen in een grote kom en giet er koud water over. Laat ze minstens 12u of een hele nacht weken. Laat de bonen uitlekken. Kook de bonen voor volgens de instructies van de verpakking. Bij tijdgebrek zou je deze stap kunnen overslaan aangezien ze een hele tijd in de tajine garen.
Haal de eendenpootjes uit het blik. Laat er een beetje vet aanhangen. De rest van het vet in het blik kun je eventueel achteraf recupereren.
Verwarm een tajine pan voor op laag vuur. Leg de eendenpootjes in een andere braadpan en laat ze zachtjes opwarmen in het smeltende vet. Bestrooi ze met komijn en ras-el-hanout. Haal de boutjes uit de pan en hou ze warm.
Doe wat van het gesmolten vet in de warme tajinepan, en laat er de uiringen en de knoflook in fruiten op een laag vuur. Voeg de uitgelekte bonen toe, de aardappelen, de kwarten citroen, het laurierblad en het kaneelstokje bij en giet er zoveel water bij tot alles net onder staat. Zorg er wel voor dat je de tajine niet boordevol doet! Tajinepannen hebben de neiging over te koken. Breng op smaak met zout en doe het deksel op de tajine.
Laat minstens een half uur sudderen of tot de bonen en aardappelen gaar zijn.
Doe er de boutjes bij en laat nog 10 min. verder sudderen tot de boutjes goed warm zijn. Haal de citroenkwarten uit de tajine, verwijder het vruchtvlees en snij de schil in stukjes. Strooi die weer over het gerecht samen met
de fijngehakte peterselie.

Lekker met een Corbières rode wijn.

woensdag 13 maart 2013

Taart van bladerdeeg met pompoen en blauwe kaas


Helemaal origineel is dit receptje niet: alweer haalde ik mijn inspiratie uit het kookboek Fast, fresh, simple van Donna Hay. Alleen, ik had geen kruimeldeeg en maakte deze taart met bladerdeeg, waardoor het toch nog een beetje mijn recept werd. Bovendien heb ik de uien zelf gekaramelliseerd. In Donna's fast concept paste de kant-en-klare uienrelish beter. 
Echt een voltreffer!

Voor een lichte maaltijd voor 2:

1 pak kant-en-klare bladerdeeg
250 gr butternutpompoenvlees, in blokjes van 1 cm gesneden
3 à 4 uien, in partjes gesneden
1 à 2 el balsamicoazijn
1 tl suiker (ev.)
olijfolie
50 gr blauwe kaas
6-8 salieblaadjes

Vooraf:
Doe  een flinke scheut olijfolie in een pan en laat de olie heet worden.  Doe er de uien in en laat ze aanfruiten. Draai het vuur vrij snel lager en laat de uien ongeveer 20 à 30 minuten verder bakken. Doe er na een kwartiertje  de balsamicoazijn (en eventueel suiker) bij en meng goed. Laat nog een tiental minuten verder karamelliseren, tot de vloeistof bijna volledig verdampt is. De uien krijgen nu hun intense kleur en hun zoete smaak. Als je wat oudere balsamico gebruikt hoef je zelfs geen suiker toe te voegen. Laat de uien wat afkoelen voordat je ze als taartbeleg gebruikt.

Verwarm de oven volgens de instructies van het bladerdeeg. 
Stoom de pompoenblokjes gedurende ong. 10 min. Laat ze uitlekken.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat en leg er in het midden de uien op. Laat zeker de randen vrij! Leg de pompoenblokjes er bovenop en kruid met wat peper en zout. Let op: blauwe kaas is ook al zout! Verbrokkel de blauwe kaas erover en leg er de salieblaadjes bovenop. Werk snel want bladerdeeg laat zich moeilijk bewerken als hij te warm wordt!
Vouw nu de vrijgebleven rand van het bladerdeeg over de vulling en schuif de taart in de voorverwarmde oven, ong 30 min of volgens de instructies van de fabrikant.
Lekker met een groene salade en een fris wijntje!

zondag 10 maart 2013

Kerriesoep met zoete aardappelen


Ideaal soepje voor een koude dag! En omdat niet iedereen zo'n liefhebber is van pittig in grote hoeveelheden, bedacht ik dat je deze soep ook in mini-kommetjes zou kunnen serveren, als deel van een tapasmaaltijd of aperitief. 
Het recept komt uit Veg! Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol. Ik heb het boek nog maar net en het is nu al een van mijn favorieten.  

 
 1el olie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2-3 cm gember, geschild en geraspt
1/2 à 1 rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngesneden
1/2 el garam masala
1 tl kerriepoeder
1 à 2 zoete aardappels 
1/2 l groentebouillon
200 ml kokosmelk uit blik
handje koriander, grofgesneden
sap van 1/2 limoen
zeezout en versgemalen zwarte peper 

Om te serveren:
extra korianderblaadjes
volle yoghurt (Griekse bijv.)

Verhit de olie op middelhoog vuur. Voeg de uien toe tot ze zacht en glazig zijn. Doe de knoflook, gember, chilipepers, het kerriepoeder en de garam masala erbij. Roer een minuutje door.
Voeg de zoete aardappels toe en meng alles goed. Doe er wat zout en peper over en schenk er de bouillon over. Breng aan de kook en laat dan verder sudderen tot de aardappels helemaal gaar zijn, ong. 15 min.
Haal de soep van het vuur, laat wat afkoelen en pureer ze in de  blender of met de staafmixer tot de soep helemaal glad is. Doe de soep weer in de pot, voeg de kokosmelk toe en warm zachtjes weer op.
Haal de pan van het vuur en voeg de koriander en limoen toe. Kruid indien nodig bij met peper en zout.
Dien op met een lepel yoghurt en strooi er eventueel nog wat korianderblaadjes en zwarte peper over.  





 



dinsdag 5 maart 2013

Frittata met chorizo, spinazie en ricotta

Kiezen kan best moeilijk zijn, zeker als je zoals ik een halve wand kookboeken hebt. Het helpt als ik dan elke week een ander boek binnen handbereik leg, met de stellige intentie daarmee een tijdje aan de slag te gaan. Op dit ogenblik is Donna Hay mijn favoriet. Van de titel Fast, fresh and simple kan ik alleen maar zeggen: ik wou dat ik er zelf was opgekomen. Het enige minpunt (nou ja) is dat haar recepten zo perfect zijn: je kan er nauwelijks iets aan veranderen! Vandaag ben ik dan ook maar alleen doorgeefluik voor alweer een schitterend snel, origineel en eenvoudig gerechtje: de frittata met chorizo, spinazie en ricotta.  

Voor 2:
2 chorizoworstjes, in plakjes
1 el salieblaadjes
80 g jonge spinazieblaadjes
4 eieren, losgeroerd
250 ml (lichte) room
zeezout en grofgemalen zwarte peper
150g ricotta
beboterde toast, voor erbij

Verwarm een anti-aanbakpan van 22cm doorsnede op matig hoog vuur. Doe er de chorizo en salie in en bak 4-5 minuten, tot de chorizo goudbruin en knapperig is. Voeg de spinazie toe en schud om tot hij geslonken is. Klop eieren, room, zout en peper op en giet het mengsel in de pan. Verdeel er dopjes ricotta over, zet het vuur lager en bak alles 3 minuten. Zet de frittata onder een (voorverwarmde) hete grill, tot hij goudbruin en stevig is. Geef er dikke sneden warme beboterde toast bij. Let op als je de pan op tafel zet: ook het handvat blijft nog een hele tijd gloeiend heet!

Persoonlijk tip: lekker met een groene salade, opgepimpt met rode biet en wortel en met een glaasje frisse rosé!