dinsdag 28 oktober 2014

Gebakken bloemkool

Gebakken bloemkool, 't is eens wat anders. Een ideetje uit Puur eten van Pascale Naessens. Je hebt er nauwelijks een recept voor nodig, zo eenvoudig is het. 

Voor 2:
1 kleine bloemkool
olijfolie
peper en zout

 
Snij de  kleine bloemkool eerst in twee en snij ze dan in schijven van ong. 1 cm. Bak ze in een grote pan met flink wat olijfolie op een zacht vuurtje. Dat duurt zo'n 10 à 15 minuutjes. Bestrooi met peper en zout. Draai ze af en toe om. Serveer met wat mayonaise.
Gebakken bloemkool past goed bij een chateaubriand, gegrild of gebakken zoals je hem zelf het liefste hebt. Ik stoofde er ook nog wat spinazie bij, met een lichte hint van looksmaak. Dat verkrijg je door te roeren met een vork waarop een knoflookteen geprikt zit. Lekker! Klein feestje dus zomaar middenin de week.

maandag 27 oktober 2014

Tagliatelle met kippenlevertjes

Vandaag  het logische vervolg van gisteren. Je kan kippenlevertjes echt niet te lang bewaren. Invriezen of snel verwerken is dus de boodschap.  Ik koos voor een vrij klassieke pastabereiding met kippenlevertjes, geïnspireerd door Antonio Carluccio. Het recept wordt nog lekkerder met verse tagliatelle, daarvan heb je ook iets meer nodig. 

Voor 2:
150 à 200 gr tagliatelle
150 à 200 gr kippenlevertjes
1 kleine ui, in dunne schijfjes gesneden
2 salieblaadjes
15 gr gedroogde porcini (eventueel)
1 el tomatenpuree
een flinke scheut marsala of sherry of andere droge witte wijn
olijfolie
peper en zout
pecorinokaas voor erbij

Spoel de kippenlevertjes en verwijder vet- en vliesrandjes. Droog ze af en snij ze in dunne reepjes. 
Zet intussen het water voor de pasta op en kook de pasta al dente. 
Week eventueel de gedroogde porcini in warm water. Knijp ze na een kwartiertje uit en hak ze klein. Hou het weekwater.
Stoof de uien zachtjes aan  in olijfolie in een grote sauteerpan. Voeg er na 5 minuten de kippenlevertjes en de salie bij en laat op hoog vuur nog minuten doorbakken. Doe er de porcini, de tomatenpuree en de wijn bij en laat weer enkele minuten doorsudderen. Voeg er wat weekwater van de porcini en/of kookwater van de pasta bij. Doe de pasta bij de saus en dien warm op met wat pecorino.
 
 
 


 

zondag 26 oktober 2014

Soep met kippenlevertjes en verse kruiden

Foto uit De pastabijbel
Kippenlevertjes: ze zien er niet uit, ik geef het grif toe, maar ze zijn wel lekker. Ideaal werk je natuurlijk met een echte consommé of geklaarde fond, maar met een goede fond of bouillon bereik je ook al heel veel.  Deze soep is zo eenvoudig dat je zeker met verse ingrediënten moet werken. Verse kippenlevertjes dus, én verse kruiden. Met wat geroosterd brood toe is dit voor mij een ideale zondagse lunch.

Voor 2 à 3:

1,25 l consommé of kippenbouillon*
150 gr verse kippenlevertjes
1 el fijngehakte peterselie
3 fijngehakte salieblaadjes
1 takje verse tijm, de blaadjes
wat verse marjolein (eventueel), fijngehakt
een scheutje witte wijn
een klontje boter
olijfolie
2 à 4 tenen knoflook, geperst
een handvol kleine pasta, bijv. mini-farfalle 
een handvol diepvries doperwtjes
1 à 2 lente-uitjes, in schuine stukjes
peper en zout 

* Ik maakte de bouillon met water en een Knorr kippenbouillonketeltje + een kippenbouillonblokje. Maar een bokaaltje kippenfond aangevuld met  water en een blokje werkt ook prima. 

Spoel de kippenlevertjes af onder koel water, droog ze goed en verwijder eventuele vetrestjes of vliesjes. Knip ze in stukjes met een gevogelteschaar. 
Verhit de boter en olijfolie in een kleine pan, doe er de kruiden en de knoflook in en laat even op zacht vuur bakken. Doe er de levertjes bij en laat op hoog vuur bakken totdat ze niet meer rood zijn. Blus met witte wijn en laat doorkoken tot het vocht verdampt is. Zet ze weg van het vuur en breng op smaak met peper en zout. 
Breng ondertussen de consommé/bouillon aan de kook. Doe er de pasta in en breng opnieuw aan de kook. Laat 5 minuutjes zachtjes koken, af en toe roerend, en doe er dan de doperwten bij. Breng weer aan de kook en laat nog eens 5 minuten zachtjes doorkoken. 
Voeg de gebakken kippenlevers toe en de lente-ui en verwarm alles nog eens goed.  

Tip: Kippenlevertjes worden meestal aangeboden in grotere hoeveelheden, bijv. van 400 à 500 gr. Vries wat je niet nodig hebt meteen in of plan je weekmenu en voorzie de dag erop een pastarecept met kippenlevertjes.

  



donderdag 23 oktober 2014

Stoofpotje van pompoen, zoete aardappel en wortel

De herfst heeft zo zijn charmes. Als in de keuken weer zo'n geurig potje staat te pruttelen, ben je weer helemaal verzoend met het nieuwe seizoen.  Kleur, geur en smaak zijn dan ook de troeven van dit vegetarische potje. 
Als je niet zo van vegetarisch houdt kun je dit gerecht aanvullen met gebakken chorizoblokjes of merguez-worsten. Bijkruiden hoeft dan waarschijnlijk niet meer.

1 wortel, in schijven van pakweg ½ cm 
2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes

½ butternutpompoen, geschild, in iets grotere blokjes
1 handenvol gedroogde abrikozen, grof gesneden
1 blik gepelde tomaten
1 Knorr groentebouillonketeltje
1 knoflookteen, in plakjes
½ eetl. ras-el-hanout
½ tl komijn
½ tl kaneel

peper en zout
verse koriander en/of peterselieblaadjes, fijngehakt
1 restje feta
olijfolie

couscous of maftoul of bulgur

Neem een gietijzeren pot en bak daarin de wortelschijven aan in wat olijfolie. Doe de knoflook erbij. Laat even roerbakken, laat de wortel niet te bruin worden. Doe er 1/4 liter water in en het bouillonblokje samen met de blokjes pompoen, de zoete aardappel en abrikoos, de kruiden en de tomaten. Meng alles goed door elkaar.  Doe extra water bij indien nodig en laat ong. 20 à 30 min. stoven onder deksel tot alles gaar is.  Kruid tussendoor met wat zwarte peper en zout. Let op, de feta is ook al zout.
Werk af met de verse kruiden.

Ondertussen heb je tijd om de couscous te maken.

Serveer de groenten over de couscous en verkruimel er wat feta over. 

maandag 20 oktober 2014

Visgratin met prei en bloemkool

©Jamie's magazine
Vandaag draaide mijn zoektocht rond het verwerken van (iets minder dan) een halve bloemkool. Jamie bracht raad. In zijn laatste magazine vond ik een heel bruikbaar recept voor een visgratin. De combinatie van bloemkool met prei en kaassaus leek mij geknipt. Nog wat sleutelen aan de  hoeveelheden en dit is het resultaat. Je mist op geen enkel moment de aardappelen die zo'n visgratin traditioneel begeleiden.


Voor 2 à 3:

400 g visfilet, in stukjes (bijv. wijting, kabeljauw of andere witvis)
olijfolie
2 el boter  
enkele eetlepels bloem
300 ml melk
100 g kaas, geraspt 
witte peper, zout en nootmuskaat
ong. 200 g bloemkoolroosjes
2 à 3 preiwitten, in plakjes
paneermiddel

Verwarm de oven voor op 180°.
Stoom de bloemkoolroosjes en de schijfjes preiwit gedeeltelijk gaar in de microgolfoven  (10 min. op 750W) in een ruime ovenschaal. Giet de groenten af en bewaar het kookvocht.
Kruid de stukken visfilet met peper en zout en bak ze heel kort aan in een anti-aanbakpan.  Zet de vis opzij.
Maak een kaassaus met de boter, bloem, melk (eventueel gedeeltelijk vervangen door kookvocht) en bijna alle kaas. Kruid ze af met peper, zout en nootmuskaat. 
Meng de groenten en de vis met de kaassaus en doe ze in de ovenschaal. Doe er de rest van de kaas over en wat paneermeel. Besprenkel met wat olijfolie en zet in de oven voor 20 à 25 minuutjes. 








maandag 13 oktober 2014

Zalm met tijm, groene asperges en tomaatjes in de oven

Ik ben dus duidelijk in de ban van de keuken van Pascale Naessens. Dit gerechtje komt uit Puur genieten en toch slank blijven 2.

Voor 2:

2 zalmmoten of zalmfilets
kerstomaten of cocktailtomaten
1 bundel groene asperges
komijnzaadjes
een handvol pijnboompitten
zwarte peper
zeezout
olijfolie
gedroogde tijm 

Verwarm de oven voor op 180°.  
Breek de houtachtige onderkant van de asperges en leg ze in een grote ovenschaal. Doe er flink wat komijn, zwarte peper en wat zout op en olijfolie. Schud eens goed zodat alle asperges aan elke kant in de olie zitten. Strooi er de pijnboompitten over. 
Leg de tomaatjes, met wat peper, zout en olijfolie in het midden van de schaal.
Leg de zalmmoten ernaast, doe er wat olijfolie over en bestrooi rijkelijk met tijm, zwarte peper en een beetje zout.
Zet de schotel 20 à 25 minuutjes in de oven.



 

vrijdag 10 oktober 2014

Krokante kip met prei, spinazie en taleggio - bewerkt op 13 mei 2018

Verrassend lekkere combinatie van prei en spinazie. De kip was echt krokant gebakken. Maar grote eters moeten dit gerechtje inpassen in een menuutje met voorgerecht en/of dessertje. Ik heb dit receptje uit Jamie's magazine gehaald en heel lichtjes aangepast. 

Voor 2:

2 kippenbouten
1 rode ui, in ringen
2 knoflooktenen, 1 in zijn geheel en 1 in plakjes
2 dikke preiwitten, in ringen van 1 cm
200 gr jonge spinazie
50 gr taleggio of een andere smeltkaas, bijv  gorgonzola in blokjes
een klontje boter
olijfolie
peper en zout en gevogeltekruiden
enkele tijmtakjes

Verwarm de oven voor op 200°.
Doe de uiringen en het hele knoflookteentje in een ovenschaaltje waarin de bouten net passen. Doe er wat olijfolie over en leg er de bouten op met de tijm en nog wat extra olie. Laat 50 à 60 minuten braden in de oven. Het resultaat moet een krokant bruin korstje zijn.
Smelt wat boter in een ruime pan en fruit de plakjes knoflook even aan. Doe er de preiringen bij en laat die ongeveer een kwartier stoven op een zacht vuurtje, zonder ze  te laten kleuren. Doe er als de preiringen gaar zijn de spinazie bij en laat slinken op hoger vuur. Doe er een flinke scheut room bij, en kruid met peper en zout en nootmuskaat. Doe er de kaasblokjes bij en laat nog even verder stoven onder deksel.
Dien de kip op met de spinazie en de uiringen. 

Extra tips:  
Als je nog groenten over hebt, kan je die de volgende dag perfect gebruiken bij een (volkoren)pasta. Doe er eventueel nog wat extra kaas bij of wat room om het wat te binden, en je hebt een lekker lichte lunchmaaltijd. Wie dit toch wat aan de sobere kant vindt, kan er wat kippenblokjes bijdoen. 






donderdag 9 oktober 2014

Spaghetti met pompoen en tomaat

Een heel eenvoudig gerecht dat past in de herfst wanneer er volop pompoenen zijn. Bij deze eenvoudige smaken past een robuuste volkorenpasta. Als je de hoeveelheid wilt verdubbelen zou je ipv een tweede blik tomaten ook tomatenpassata kunnen gebruiken, eventueel de variant met groenten.

Voor 2:
200 gr volkorenspaghetti
200 gr pompoenblokjes
1 blik tomatenstukjes
1/2 Knorr-groentebouillonketeltje
1 knoflookteentje, geperst
enkele blaadjes verse salie, fijngehakt
een dikke snee pancetta, in blokjes (optioneel)
olijfolie
peper en zout 

Stoom de pompoenblokjes gaar in de microgolfoven. (2 x 4 min op 750 W, tussendoor even omroeren). Laat de blokjes uitlekken in een vergiet.
Kook de pasta al dente in ruim kokend gezouten water.  
(Voor de niet-vegetarische variant: Bak eventueel de pancettablokjes.)
Fruit ondertussen de knoflook even aan in een ruime pan.  Doe er de tomatenblokjes en het bouillonblokje bij en laat de saus zo'n 10 minuutjes verder pruttelen. Doe er dan de pompoenblokjes en de salie bij en kruid bij met peper en zout.
Giet de spaghetti af en doe ze met wat kookwater bij de saus.
Dien onmiddellijk op met wat gemalen pecorino-kaas (en eventueel de spekblokjes).




zondag 5 oktober 2014

Kip met broccoli en paprika in de wok

Dit recept  komt nog uit mijn vroegere Montignac-periode. Ik heb het dieet niet zo lang volgehouden, maar sommige recepten staan hier nog regelmatig op het menu. In de nieuwe inzichten over gezond eten past dit weer uitstekend, omdat bij deze vleesmaaltijd geen koolhydraten geserveerd worden. Geen rijst dus, hoewel dit voor velen waarschijnlijk hoort bij een wokgerecht. Gelukkig is iedereen baas in eigen keuken ...


Voor 2:
2 enkele kipfilets, in reepjes gesneden en bestrooid met kipkruiden
2 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook, in plakjes gesneden
1/2 rood pepertje, zonder zaadjes en in kleine ringetjes gesneden (optioneel)
1 kleine prei, in ringen gesneden
1/2 rode paprika, in reepjes gesneden
300 gram broccoli, stengels en roosjes gescheiden, stengels klein gesneden

enkele eetlepels teryiaki-saus 
 
Verhit de olijfolie in de wok en fruit daarin de knoflook en het pepertje. Voeg de kip toe en bak rondom bruin. Voeg de prei, de paprika en de broccolistengels toe en laat de groenten op laag vuur circa 10-15 minuten bakken.
Voeg de broccoliroosjes toe met de teriyaki-saus en roer alles goed door elkaar en bak de roosjes nog 10 minuten, totdat ze bijtgaar zijn.