zondag 26 februari 2012

Tajine van konijn en pruimen

Konijn met pruimen in een tajine. Het lijkt wel de combinatie van een Vlaamse klassieker en de Marokkaanse keuken. Ik volgde voor dit recept vrij getrouw de instructies van het boek Kookschool, de klassiekers. En dat viel zeer goed in de smaak. Toch zou ik bij een volgende keer het konijn eerst inwrijven met een mengsel van olijfolie en ras-el-hanout, aanbraden in de tajine of in een aparte braadpan, en dan verder het recept volgen.

1 konijnin stukken 
12 pruimen
2 à 3 olijfolie
3 uienfijngesnipperd
1 x 4 cm gember geschild en geraspt
1 tl paprikapoeder
2 tl ras el hanout
1 mespunt saffraandraadjes
1 kaneelstokje 
zout en peper
6 gedroogde tomaten, in reepjes gesneden
1 à 2 el honing
6 takjes koriander fijngesneden
6 takjes platte peterseliefijngesneden


Week de pruimen in 750 ml warm water.
Leg het vlees in de tajine en schenk het weekwater van de gedroogde pruimen erover. Voeg de olijfolie en de uien toe. Schil en rasp de gember en voeg toe. Voeg paprikapoeder, ras el hanout,  saffraan en het kaneelstokje toe.  Breng alles langzaam aan de kook, draai het vuur laag en breng op smaak met zout en peper.  Doe het deksel op de tajine en laat minstens 1 uur zachtjes stoven. Voeg de pruimen en de tomaten toe en laat 15 minuten stoven. Voeg vervolgens de honing toe en laat 10 minuten stoven zonder deksel. Proef en breng op smaak met zout en peper. Strooi er voor het serveren de fijngehakte peterselie en koriander over en serveer met couscous.

vrijdag 24 februari 2012

Kruidige kotelet met wokgroenten




Vandaag heb ik een receptje van Dirk De Prins (van het tijdschrift Ambiance) uitgeprobeerd. Het valt zeer goed mee, alleen zijn de opgegeven hoeveelheden groenten wat krap voor 4. Bovendien wok ik de groente langer dan 3 minuten. 
Voor 4:
4 varkenskoteletten


Voor de marinade
10 cl ahornsiroop
80 g geconcentreerde tomatenpuree
1 kleine rode ui
2 teentjes knoflook
1 steranijs
1 mespunt cayennepeper
½ koffielepel kaneelpoeder
50 g boter








Voor de wokgroenten
1 grote ui
1 rode paprika
100 g sluimererwten (mange-tout)
100 g sojascheuten
2 eetlepels arachide-olie
Een klontje boter
peper en zeezout

1 Doe de ahornsiroop, de geconcentreerde tomatenpuree, de fijngesneden rode ui, de geperste knoflook, de steranijs, de cayennepeper, het kaneelpoeder, zout en de boter in een potje. Laat zachtjes en al roerend aan de kook komen. Laat ook al roerend 5 minuten zacht pruttelen. Vis de steranijs uit de marinade. Laat de marinade daarna afkoelen. 

2 Bestrijk de koteletten goed dik met de marinade. Dek af met vershoudfolie en laat een 12 u marineren in de koelkast. 

3 Schraap met een vork of een mes de marinade van het vlees. Houd de marinade bij. 

4 Laat de koteletten even kleuren in een hete braadpan met arachideolie en een klein klontje boter. 

5 Leg de koteletten naast elkaar in een platte ovenschotel. Schuif de schotel in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 200°C. Laat 15 minuten braden. 

6 Doe 10 cl water bij de marinade. Laat in een potje aan de kook komen. Peper en zout. 

7 Maak de wokgroenten schoon en versnijd ze in hapklare brokken. 

8 Laat een eetlepel arachide warm worden in de wok. Als de olie begint te dampen voegen we de ui, de paprika en de sluimererwten toe. Roerbak de groenten gedurende 3 minuten op zeer hoog vuur. 
9 Zet het vuur onder de wok lager. Voeg de sojascheuten toe en laat nog 2 minuten zacht bakken. Zout. Leg de groenten op de borden. Schik er de koteletten op en giet er de saus omheen.

donderdag 23 februari 2012

Spruitjes met hesp in cambozolasaus

Zo lust iedereen spruitjes! Met lekker veel kaas en in de oven.


Voor 2 :

350 g spruiten
boter
1 sjalot, fijngesneden
150 ml  room + 50 ml melk
100 g kaas  (1/3 cambozola  + 2/3 gruyère) 
1 dikke snede gekookte hesp van 200 g, in blokjes

Verwarm de oven voor op 200° C.

Kook de spruitjes in ruim water met wat zout in 10-15 minuten beetgaar.

Verhit de boter in een sauspan  en fruit het sjalotje op laag vuur in 5 minuten glazig. 
Doe de room bij de sjalotten. Breng even aan de kook . Verbrokkel de cambozola (of een andere blauwaderkaas) en roer samen met bijna alle gruyère door de room. Laat de kaas al roerend smelten, zodat een mooie, dikke gebonden saus ontstaat.   Voeg melk toe indien de saus te dik wordt. Kruid met peper en eventueel zout.

Giet de spruitjes af, doe ze over in een lichtjes ingeboterde ovenschotel samen met de blokjes hesp, doe er wat peper en nootmuskaat bij  en schenk de saus erover.  Strooi er de extra gruyère (of een andere raspkaas) over.

Gratineer  in een hete oven en dien op met een aardappelpuree.

dinsdag 21 februari 2012

Witloof in de oven lichtjes anders

Op zoek naar een lichter recept voor de vertrouwde witloofovenschotel met ham en kaas botste ik op Witloof in de oven 'New Style' van Christer Elving van het restaurant Absoluut Zweeds. Met de soorten kaas kan je wat spelen. En de hoeveelheden heb ik wat lijnvriendelijker gemaakt. Ik gebruik meer witloof, maar minder kaas en pasta dan het oorspronkelijke recept.

Voor 2:
100 g macaroni of andere korte pastagekookt
3 stronken witlof
sneden gekookte ham
100 gr gorgonzola-mascarponekaas of gorgonzola dolce

100 gr  (+ 25 gr extra) gruyère kaas geraspt
1.5 à 2 dl lichte room
boter en olie om in te bakken                                                 




Snijd het witloof in stukken. Stoof het in een beetje olie en boter in een ruime ovenvaste bakpan. Strooi er een beetje verbrokkeld kippenbouillonblokje over, en doe er een scheutje water bij. Kruid bij met wat peper.
Verwarm ondertussen in een andere pan de room. Laat de gorgonzola en 100 g gruyère-kaas in de room smelten. Kruid met peper en zout en roer de kaas een beetje los. Snijd de ham in 4 à 6 cm stukken. Beleg het witloof met de ham. Doe er de gekookte pasta bovenop. Giet de saus over het gerecht en bestrooi met de rest van de kaas. Gratineer het gerecht onder een grill.

maandag 20 februari 2012

Tajine met kip en groenten

Pompoen, groene paprika, rode, ui, gember ... allemaal staan ze hoog op mijn lijstje favoriete ingrediënten. Ik vind deze tajine dan ook echt een voltreffer. Zij is super makkelijk om te maken en zit boordevol aroma en smaak. Maar je moet echt wel voor de verse rozemarijn en gember gaan!  

Voor 2:

2 kippenbouten
2 grote aardappelen
2 wortels
1 groene paprika
1 segment pompoen
1 rode ui
1 takje rozemarijn
1 cm verse gember
½ tl tajinekruiden (saffraan, kurkuma, komijn, mespuntje cayenne)
¼ l kippenbouillon
zeezout
zwarte peper
olijfolie


Meng de kruiden in wat olijfolie, wrijf er de kippenbouten mee in en laat ze bruinen in een tajine of sauteerpan met dikke bodem. 
Doe er de groenten - in grove stukken gesneden - bij en de kippenbouillon en laat verder sudderen onder deksel op zacht vuur.
Als de kip gaar is, eventueel zout en peper naar smaak toevoegen.

Ideaal om kleine restjes groenten te verwerken.

zondag 19 februari 2012

Stoofpotje van eendenbout met wintergroenten en lentebier


Een stoofpot lijkt misschien veel werk, maar dat eigenlijk valt goed mee. Eens de ingrediënten in de pot heb je een zee van tijd om een luie zondag mee door te komen. De charme van slow cooking ...




Voor 2:

2 eendenbouten, zonder vel
2 rode uienin segmentjes
1 pastinaak en/of raapjesin grove stukken
1 segment pompoen en/of stuk courgettein grove stukken
2 wortelsin grove stukken
100 gr spruitengehalveerd 
2 grote aardappelenin grove stukken
2 cm gembergeschild en fijngehakt
2 stukjes steranijs
1 kaneelstokje
ong. ¼ l kippenbouillon
1 el wokkruiden Piet Huysentruyt of vijfkruidenpoeder

1 handvol verse korianderblaadjesfijngehakt
1 flesje Leffe Lentebier 
Maïzena Express donker

olijfolie
peper en zout


Voorbereiding:

Wrijf de eendenbouten in met olie en wokkruiden. Doe ze in een plastic zakje en laat  enkele uren marineren in de koelkast.  


Bereiding:

Bak de bouten aan in een gietijzeren stoofpot of sauteerpan op mediumhoog vuur. Laat een tiental minuten bakken zodat ze aan alle kanten bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg even opzij.
Doe de uien in de braadpan en laat al roerend even kleur krijgen. Doe er het bier bij en breng even aan de kook. Doe er het vlees, de steranijs, het  kaneelstokje en de bouillon bij en breng weer aan de kook. Temper het vuur en laat minstens 45 zachtjes sudderen onder deksel. Hoe zachter je het het vuur kunt zetten, hoe beter.  Doe er de groenten bij. Zorg dat alles onder de vloeistof zit en laat zachtjes verder garen tot alles zacht is. Reken toch op anderhalf à twee uur voor deze stoofpot.
Breng indien nodig op smaak met wat extra zout en peper en bind indien gewenst met Maïzena Express donker. Bestrooi vlak voor het opdienen met wat vers gehakte korianderblaadjes.

Tip:
Bij deze stoofschotel drink je een Leffe Lentebier. 

zaterdag 18 februari 2012

Varkenswangen met Rodenbach (bijgewerkt op 1 oktober 2017)

Varkenswangetjes zijn weer helemaal terug in de keuken. Natuurlijk kan je dit  recept ook maken met gewoon stoofvlees (runds-, of varkens-, of een mengeling van beide), maar als je eenmaal de zachte varkenswangetjes hebt voelen smelten op je tong, is de keuze snel gemaakt. Hier is mijn eenvoudige versie van deze Vlaamse klassieker.  

Voor 4:

1 kg varkenswangen 
2 à 3 varkensniertjes (eventueel) 
300 gr sperziebonen (eventueel)
1 à 2 uien, gesnipperd
1 snede peperkoek
1 eetlepel mosterd 
1 blikje  Rodenbachbier (33cl) + water (samen minstens 50 cl)

1 Knorr bouillonketeltje Vlees
boter
1 kruidentuiltje (laurier & tijm)

1 eetlepel stoofvleeskruiden
peper & zout

Maïzena Express donker

Stoof de uien aan in een stoofpot. 
Bak ondertussen de varkenswangetjes aan in boter in een hete braadpan. Werk met porties zodat het vlees goed bruin bakt. Haal het gebakken vlees uit de pan en doe ze bij de uien in de stoofpot. 
Doe de vloeistof (bier + water) in de braadpan en maak het aanbaksel los. Giet bij het vlees-uimengsel. Doe er het bouillonketeltje en het kruidentuiltje bij, bestrooi met stoofvleeskruiden en roer alles even om. Besmeer een snee peperkoek royaal met mosterd en leg ze boven op het vlees. 
Laat nu alles sudderen op een laag vuur voor ongeveer anderhalf uur. 
Bak ondertussen de niertjes in een pannetje, kruid met peper en zout, snij ze in reepjes  en voeg toe aan  de stoofschotel even voor het einde van de gaartijd. 
Kruid indien nodig bij met wat zout of peper, bind met wat Maïzena Express donker en dien op met frietjes en een slaatje van rauw witloof.

Tip 1: Vandaag werkte ik met (grof) rozijnenbrood met mosterd en een scheut Vincotto al peperoncino. Zeer lekker. Dat is het leuke aan koken. Eens je het principe door hebt, kun je je eigen inspiratie volgen.

Tip 2: Je kan ook sperziebonen toevoegen aan dit stoofpotje. Kook de bonen beetgaar en giet af. Breek ze in twee en voeg ze toe aan de stoofpot op het einde van de gaartijd. Als je het stoofpotje  een nachtje laat rusten, altijd beter voor de smaak van een stoofpotje, kan je de sperziebonen gerust 's anderendaags toevoegen, bij het opwarmen. 







maandag 13 februari 2012

Stoofvlees met wintergroenten en rode wijn

Een tajine met veel groenten vandaag, of stoofvlees? Het werd stoofvlees met veel groenten. Iedereen content. 












Voor 2 à 3:
1 el olijfolie
500 gr runds- of lamsstoofvleesin blokjes
1 Knorr bouillonketeltje (vlees)
125 ml rode wijn
375 ml water
1 teentje knoflookfijngesneden
1 segment pompoenzaad verwijderd en in blokken
2 kleine pastinakenin schijfjes
2 wortelsin stukken 
2 takjes selderin schijfjes
1 rode uiin dunne ringen
1 kruidentuiltje tijm En laurier



1. Verhit in een grote sauteerpan (of stoofpot) de boter en olie en braad daarin het  vlees aan alle kanten aan. Voeg  de ui toe en laat zachtjes meebakken. Kruid met knoflook, zout, peper en kruidentuiltje. Voeg het bouillonketeltje, water en wijn  toe, breng alles aan de kook, zet het vuur weer lager en laat gedurende 30 minuten met deksel erop sudderen.
2. Voeg wortel, pastinaak en selder  toe. Breng alles aan de kook, zet het vuur lager en laat  de groenten verder garen, ong. 30 min. Voeg als laatste de pompoen toe en laat nog verder garen tot het vlees zacht is en alle groenten gaar zijn. Reken in totaal op een gaartijd van +/- anderhalf uur, afhankelijk van de kwaliteit /soort vlees.
3. Verwijder het kruidentuiltje en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
4. Je kan nog wat Maïzena Express Donker toevoegen voor meer binding.


Lekker met aardappelkroketten of natuuraardappelen.

zondag 12 februari 2012

Eigenzinnige paella voor twee, zónder mosselen

Paella voor twee? Misschien niet zo spectaculair als de paella in de reuzenpannen, maar het is perfect mogelijk. De mosselen vervangen we dan wel door andere schaaldieren, scampi bijvoorbeeld.
In plaats van kippenbouten kan je ook konijnenbouten nemen.  Voor feestelijke gelegenheden kan je uitpakken met extra langoustines erbij en voor grote gezelschappen hoef je niet te kiezen, dan ga je voor het hele pakket.  Maar de basis blijft altijd dezelfde: saffraan, rijst, chorizo en paprika.

Voor 2:


1 snuifje saffraandraadjes
125 gram Spaanse kortkorrelige rijst (Spaanse Carasparra, of anders risotto-rijst)
ongeveer 4 eetlepels olijfolie
2 kippenbouten, of 4 kippenonderboutjes/drumsticks
50 gram chorizoworst,  in blokjes gesneden
1 grote fijngesneden ui of enkele gesnipperde sjalotjes
2 grote tenen knoflook, uitgeperst
1/2 theelepel milde of scherpe paprikapoeder naar smaak

1/2 rode paprika, in reepjes
100 gram sperziebonen of diepvrieserwtjes (of mix van beide)
0,6 liter kippenbouillon of een mix van witte wijn en bouillon
zout en peper
12 rauwe scampi, gepeld en ontdaan van het donkere darmkanaal
10 kerstomaatjes, gehalveerd  (of ontvelde en ontpitte rijpe tomaten in het tomatenseizoen)

fijngesneden verse peterselie

1. Doe de draadjes saffraan in een kommetje en overgiet ze met 4 eetlepels heet water. Zet opzij.  
2. Verhit 2 eetlepels olie in een paellapan met een diameter van 30 cm of een vuurvaste stoofpan boven een matig heet vuur. Voeg de kippenpoten toe en laat deze 5 minuten bakken tot het vel goudbruin en krokant is. Leg de kippenbouten in een schaal.
3. Doe de chorizo in de paellapan en bak deze 1 minuut tot hij krokant begint te worden. Doe de chorizo bij de kip in de schaal.
4. Verhit opnieuw 2 eetlepels olie in de paellapan. Voeg de uien en paprikareepjes toe en laat deze 2 minuten bakken; voeg de knoflook en paprikapoeder toe en laat nog 3 minuten bakken totdat de uien zacht maar niet bruin zijn.
5. Voeg de rijst, de sperziebonen/erwtjes toe en roer goed door zodat alles met olie is bedekt. Leg de kip en de chorizo met druipvocht terug in de pan. Roer de bouillon, saffraanoplossing, zout en peper erdoor en breng het mengsel al roerend aan de kook.
6. Temper het vuur en laat het geheel zonder te roeren 15 minuten sudderen of zolang tot de rijst bijna gaar is en het grootste deel van het vocht is opgenomen.
7. Leg de scampi en de kerstomaatjes boven op het mengsel, doe een deksel* op de pan en laat het gerecht zonder roeren nog 5 minuten sudderen totdat de scampi roze kleuren.
8. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Bestrooi met peterselie en dien onmiddellijk op.

* Heb je geen deksel dat groot genoeg is, leg dan een vel alufolie op de paella en leg er een kleiner deksel bovenop.

zaterdag 11 februari 2012

Pasta met chorizo, pompoen en rode paprika


Nog even een supersnel receptje met pompoen. Het liefst werk ik tegenwoordig met de butternutpompoen. Die is wat kleiner, heeft een dunnere schil en is dus makkelijker in de omgang! Smakelijk!  




Voor 2:

2 teentjes knoflookgehakt
200 g pompoen
1 rode uigrof gesnipperd
1 stuk van 5-8 cm chorizoworstontveld, in blokjes
½ à 1 rode paprikain blokjes
100 g zongedroogde (kers)tomaatjes

200 g penne of casarecce
1 eetlepel pesto
1 takje tijm & 1 takje rozemarijn
p & z
olijfolie


Snij pompoen, paprika, tomaat en chorizo in blokjes. Snipper de ui en knoflook. Kook de pasta.  
Fruit de chorizo eerst aan, voeg dan de ui en knoflook toe op gematigd vuur. Doe er vervolgens de pompoen en paprika bij, en de tijm en rozemarijn. Laat alles verder gaar worden en voeg op het einde de tomaatjes toe. Laat nog eens goed warm worden en meng met de pasta en een eetlepel pesto, wat olijfolie (bijv van tomaatjes), zout en peper. 
Eventueel kan je er nog wat parmezaan of andere gemalen kaas bij serveren.

dinsdag 7 februari 2012

Lamstajine met zeven groenten en koriander

Het blijft koud! Prima gelegenheid om de tajine nog eens uit te halen. Deze lamstajine moet het vooral hebben van zijn rijkdom aan groenten.  Het oog wil ook wat.  Laat je ook leiden door je toevallige voorraad. 

Voor 2:
1 tl korianderbolletjes & ¼ el zwarte peperbolletjes
1 teentje look
½ tl komijn & ½ tl ras al hanout (kruidenmengsel)
¼ tl kaneelpoeder
1 stuk gember
olijfolie
400 g lamsschouder
1 grote ui & 1 grote wortel (en/of zoete aardappel)
½ aubergine & ½ courgette
½ gele & ½ rode paprika
2 raapjes of 1 segment pompoen
1 eetlepel gehakte koriander (om af te werken)
zeezout



Stamp de kruiden tot een fijn poeder in de vijzel. Voeg de look, de gemalen komijn, het kaneelpoeder en de ras al hanout toe. Rasp er de gember over en voeg een scheutje olijfolie toe. Plet alles tot een smeuïge kruidige massa.

Verwarm de tajine voor op het fornuis.  

Versnij het lamsvlees in grote stukken. Doe de stukken lamsvlees in een kom en giet er het kruidenmengsel over. Roer even om. Giet een scheut olijfolie in de hete tajine en kleur hierin de gemarineerde stukken vlees aan elke zijde. Voeg vervolgens een beetje water toe en zet het deksel op de tajine. Laat het vlees even verder garen op een matig vuur. (Gaartijd hangt af van het vlees, lamsboutsnede bijv.  moet minder lang garen dan lamsschouder)

Maak intussen de groenten schoon en snij ze in grove stukken. Voeg dan de groenten toe. Laat alles nog een half uur sudderen. Voeg wat zeezout toe. Controleer of alle groenten gaar zijn. Strooi snippers verse koriander over het gerecht en serveer met couscous.


vrijdag 3 februari 2012

Stamppotje met courgette, paprika en chorizo

Comfortfood, stevige winterkost, hoe je het ook noemt, niets beter om de barre vrieskou te trotseren dan een hartige stamppot. Als je dan een stukje chorizo in je koelkast ontdekt en een paar restjes paprika, dan moet je niet verder zoeken. Hier komt de ideale 'stoemp' voor liefhebbers van het pittige Spaanse worstje.


Voor 2 à 3 personen:


3 grote aardappelen
1 kleine ui, gesnipperd
1 kleine courgette, in kleine blokjes gesneden
½ rode paprika, in kleine blokjes gesneden
½ gele paprika, in kleine blokjes gesneden
100 gr chorizo (mild of pikant), in blokjes gesneden
½ tl Italiaanse kruiden
1 Knorr Bouillonketeltje Groenten
Zeezout
Olijfolie


Bereiding:


Kook de aardappelen in weinig water met zout in ± 25 minuten gaar. 
Bak de chorizo in een wokpan even aan in wat olijfolie. 
Voeg de ui en paprika toe en laat op een zachter vuur verder stoven. 
Doe er na 10 min. de courgette, de Italiaanse kruiden en het bouillonketeltje bij en laat verder gaar worden. 
Giet de aardappelen af en pureer ze met een flinke scheut goede olijfolie. 
Doe de puree bij het courgettemengsel en warm de stamppot nog even goed door. 
Breng de courgettestamppot op smaak met zout en peper*.

*Als je pikante chorizo gebruikt is peper niet meer nodig! 

donderdag 2 februari 2012

Mosselen met koriander en limoen

Mosselen zijn altijd een beetje feest. Gewoon natuur met wat ui en selder en mosselkruiden, of op zijn Italiaans met wat look en peterselie en een beetje witte wijn.
En waarom niet eens op zijn Thaïs? Ik probeerde deze simpele versie uit, een recept uit het februarinummer 2007 van Delicious:


Voor 2 personen:


20 g boter
4 stengels bosui
2 tenen knoflook in plakjes
1 Tl chiliflakes*
1 Tl korianderzaad 
200 mosselen

200 ml witbier
1 limoen
Verse koriander


* Chiliflakes of chilivlokken kan je zelf maken door gedroogde pepertjes te malen of te verkruimelen. Je kan ook  verse rode pepertjes gebruiken.  



Verwarm de boter in een mosselpan, fruit de bosui en knoflook op laag vuur glazig. Bak de chiliflakes en het korianderzaad 2 minuten mee, schenk het bier erbij en laat het zachtjes 5 minuten koken. Voeg op hoog vuur de mosselen toe en kook ze met de deksel op de pan gaar tot de mosselen opengaan. Dat duurt slechts enkele minuutjes. Schud tussendoor even om. Besprenkel met limoensap en bestrooi met korianderblaadjes en serveer met limoenpartjes.

Mosselen op zijn Thaïs: een beetje pittiger dan we ze gewoon zijn, maar zeer lekker. Nog één klein probleempje: wat serveer je erbij? Ik hield het bij bruin stokbrood met wat boter. Dat maakt het misschien eerder een voorgerecht of een lichte maaltijd. Iemand een beter idee?
Als begeleidende drank kozen we voor een witbier van Hoegaerden.