zondag 27 december 2015

Orecchiette met ansjovis en flower sprouts

Flower sprouts zijn een kruising tussen spruitjes en boerenkool. Van boerenkool ben ik niet zo'n grote fan, maar dit wilde ik wel eens proberen. Het resultaat beviel me: de smaak doet erg aan spruitjes denken, met toch een hint van boerenkool. Lekker, en het presenteert nog mooi ook. Waarschijnlijk zijn ze buiten de feestdagen niet overal vlot te verkrijgen, maar broccoli of bimi of raapstelen zijn een goed alternatief. 

Voor 2 à 3:
300 gr  flower sprouts
200 gr orecchiette
2 ansjovisfilets
2 knoflookteentjes, fijngehakte 
citroenrasp 
1 el boter (eventueel)
olijfolie


Snij de flower sprouts kruisgewijze in zoals gewone spruitjes en spoel ze. 
Kook de pasta al dente in zout water en voeg er de laatste drie minuten de flower sprouts aan toe. 
Giet af maar bewaar wat van het kookvocht.
Stoof ondertussen de knoflook glazig in een wokpan en laat er de ansjovis in smelten.
Voeg het pastamengsel met wat kookwater toe aan de ansjovis met knoflook en roer goed om met een eetlepel boter of wat extra olijfolie.  Bestrooi met wat citroenrasp en veel zwarte peper.

Tip: Je kan hier ook nog gerookte zalm aan toevoegen. Vervang dan de ansjovis door enkele reepjes fijngesneden zalm. Voeg de rest van de zalm toe helemaal op het einde samen met de boter. Vervang de citroenrasp eventueel door oregano. Een scheutje lichte room erbij kan ook.




zaterdag 26 december 2015

Geroosterde knolgroenten en kerstomaatjes

Alweer zo'n recept dat eigenlijk overbodig is : ik bedoel maar, het maakt echt niet uit hoeveel en welke knolgroenten je gebruikt. Wortels ipv zoete aardappel bijvoorbeeld, venkel ipv pastinaak, ... je ziet maar. De combinatie met Provençaalse kruiden doet het altijd. Ik maakte er gegrilde rundsbrochette bij, maar ook hier is variatie troef. 

Voor 2:
2 zoete aardappelen
1 pastinaak
1 grote rode ui
2 knoflooktenen
1 el Provençaalse kruidenpeper en zout
4 el olijfolie
een handvol kerstomaatjes, gehalveerd 

Snij de groenten in grove stukken en laat de knoflooktenen in de schil. Meng de olie met de kruiden, knoflook en peper en zout.
Verwarm de oven voor op 190°. Doe de pastinaak en uien in een ovenschotel en overgiet met het kruidige oliemengsel. Laat ongeveer 10 minuten roosteren. Hussel er dan de zoete aardappelen bij en laat nog 35 minuten verder roosteren. Doe er tenslotte de gehalveerde kerstomaatjes bij en laat nog 10 minuutjes in de oven. 




maandag 14 december 2015

Cannelloni met spinazie en ricotta

Een klassieker in de Italiaanse keuken. Je kan hier zo veel of zo weinig werk in steken als je wilt. 
Werk met voorgekookte cannellonibuisjes of maak ze zelf van verse pasta. Maak je favoriete tomatensaus from scratch of gebruik een bokaaltje van een goed merk. Gebruik verse spinazie of diepvriesspinazie. 

Voor 2:

8 cannellonibuisjes  
1 zak verse spinazie (ong. 400gr)
1 knoflookteentje (eventueel)
250gr ricotta
1/2 bolletje mozzarella
1 kleine handvol pecorino (of parmezaan)
1/4 l tomatensaus (mag zelfs arrabbiata zijn)
nootmuskaat, peper en zout
nog wat extra parmezaan 
olijfolie

Verwarm de oven voor op 180°. 
Kook de spinazie met afhangend water in een grote wokpan tot hij geslonken is. Steek als je dat wilt een knoflookteentje op een grote vork en roer daarmee door de spinazie. Dat geeft er een subtiel looksmaakje aan. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Haal uit de pan en laat wat afkoelen.  
Maak intussen de tomatensaus in dezelfde pan of warm de kant-en-klare tomatensaus op.
Giet het overtollige kookvocht van de spinazie af en bewaar eventueel. Hak de spinazie fijn en doe ze in een mengkom samen met de risotto en de pecorino. Je kan  hier eventueel een beetje van het kookvocht terug bijvoegen. Kruid af met wat peper, zout en eventueel nog wat nootmuskaat. 
Doe de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Vul de buisjes met het risotto-spinaziemengsel en leg ze in de tomatensaus. Verkruimel er de mozzarella over en nog wat parmezaan. Doe er nog wat olijfolie over en zet in de oven gedurende een half uurtje. 

vrijdag 11 december 2015

Venkel-preischotel

Een mooi winters bijgerechtje, ideaal bij vis. Ik maakte er gebakken tongfilets bij. 

Voor 2:
2 preiwitten, in ringetjes
2 kleine venkels 
3 kleine aardappelen, in kleine blokjes
1 sjalotje, fijngehakt
100 gr geitenkaas (type Chavroux)
1dl lichte room
1dl groentebouillon
peper en zout

Snij de venkel in repen en hou het groen apart. Kook de aardappelen en venkel gedurende 10 minuten in licht gezouten water.
Giet af en zet opzij.
Stoof ondertussen het sjalotje in wat olie/boter en doe er de prei bij. Doe er de venkel en aardappelen bij en wat room en bouillon. Kruid alles met peper en zout en brokkel er de geitenkaas over. Laat verder zacht worden (eventueel in de oven) en dien op met wat gesneden venkelgroen erbij. 

donderdag 3 december 2015

Gevulde aubergine met chorizo en spinazie - aangevuld op 19 november 2016


Voor 2:


1 aubergine 
75 gr chorizo, in fijne blokjes gesneden
50 gr spinazie
8 kerstomaatjes, in tweeën of in vieren
2 el hummus (eventueel te vervangen door ricotta)
pijnboompitten
olijfolie, peper en zout    


Verwarm de oven voor op 200°. 
Rooster de pijnboompitten in een pannetje zonder vetstof. 
Schil de aubergine op zijn zebra's. Dus schil een centimeter breed af en laat daarna een centimeter schil zitten, etc.. Dat doen we, omdat de schil van een aubergine soms nogal taai is, maar we de aubergine niet volledig kunnen schillen omdat zij dan haar stevigheid verliest.  Hol de auberginehelften uit, snij het vruchtvlees klein en zet apart. 
Bak eerst de chorizo in de pan, doe er na enkele minuten het vruchtvlees bij, daarna de tomaat en uiteindelijk de spinazie. Zet van het vuur als de spinazie geslonken is en laat even afkoelen.
Besprenkel de helften met olie, peper en zout en zet ze gedurende 8 à 10 minuten in de oven. 
Meng ondertussen het wat afgekoelde chorizo-spinaziemengsel met de humus of ricotta. Kruid bij met wat peper en zout. Vul de auberginehelften met het mengsel, doe er wat pecorino of andere  smeltkaas over, bestrooi met de pijnboompitten en zet terug in de oven gedurende een kwartiertje.  


Ik combineerde dit  nieuwe gerechtje met eentje dat ik al eens eerder klaarmaakte, nl.  portobello's in de oven.  Daarvoor verwijs ik je graag naar http://galkookt.blogspot.be/2013/01/portobello-in-de-oven.html 

Aanvulling:
Vandaag heb ik de aubergines geserveerd met een quinoa-granenmengeling. 
Overigens deed ik nog wat verse koriander door het chorizo-spinaziemengsel en verving ik de verse bladspinazie - uit noodzaak - door wat blokjes diepvriesspinazie in roomsaus. Dat gaf een zeer smeuïg resultaat. 

zondag 15 november 2015

Tagliatelle (of stoofpotje) met konijn en La Chouffe

Heerlijk lichte maaltijd met verse pasta. Enig minpuntje: hier is wel wat werk aan. Daarom geef ik er ook graag de luie-wijvenvariant bij.  

Voor 2:
verse tagliatelle  (zie tip)
2 kloeke konijnenbouten
zeezout
peper
enkele takjes verse rozemarijn
2 knoflookteentjes
1 grote wortel, in kleine blokjes
1 selderstengel, in blokjes
1 ui
1/2 el honing
1 flesje La Chouffe of een ander blond bier, Leffe bijvoorbeeld
1/4 l kippenbouillon
een scheutje lichte room
basilicum, om af te werken

Bestrooi de konijnenbouten rijkelijk met een mengsel van peper en zeezout en daarna met bloem. Bak ze aan alle kanten aan in  boter in een grote stoofpot. Haal ze even uit de pot en stoof de gesnipperde ui, wortel en selder aan in hetzelfde braadvet. Doe er de honing bij en laat even karamelliseren. Doe er het vlees weer bij, stop er de geplette knoflook de takjes rozemarijn tussen. Overgiet met de bouillon en het bier. Misschien heb je niet het hele flesje nodig. Het is voldoende als de stukken konijn net onder de vloeistof zitten. Laat ongeveer drie kwartier sudderen. 
Haal de bouten uit de stoofpot en haal het vlees van de beentjes. Zeef de vloeistof en hou de groenten ook apart. Laat de jus inkoken tot een wat gebonden saus. Doe er de groenten en het vlees weer bij samen met wat room en warm alles weer op. 
Kook intussen de pasta al dente. Giet af en meng de pasta met de saus en dien op met enkele blaadjes basilicum. 

Tip voor wie niet zo veel tijd heeft:
Je kan natuurlijk kant-en-klare pasta kopen, verse uit het versvak. Of neem droge pasta, maar dan wel de eiervariant.
Of je volgt het recept tot na de gaartijd en laat de bouten in hun geheel. Bind het stoofpotje indien nodig met wat beurre manié (1 el bloem vermengd met 1 el boter) en dien op met  puree of natuuraardappelen of kroketjes.   







zaterdag 14 november 2015

Coq au vin


Experimenteren in de keuken is leuk, maar af en toe moet het experiment wijken voor de klassieker. Met nog wat pancetta en zilveruitjes in de voorraad werd het coq au vin. 


Voor 3 à 4:
1 grote (bio)kip, in 6 à 8 stukken verdeeld
een twintigtal zilveruitjes*
2 teentjes knoflook, geplet
enkele sjalotjes, grof gesneden
200 gr pancetta of spek, in blokjes
1 bakje kastanjechampignons, in 2 of in 4 gesneden
500 cl rode wijn
enkele takjes verse tijm (en eventueel rozemarijn)
2 blaadjes laurier
verse bladpeterselie, voor de puree en om te garneren
1 el boter
1 el bloem

*Als je geen zilveruitjes hebt, kan je ze altijd vervangen door extra sjalotjes.


Bestrooi de stukken kip met peper en zout (of met een gekruid zeezoutmengsel: rozemarijn, oregano ... ). Bak ze aan alle kanten aan in een grote pan. Haal ze uit de pan en doe ze in een grote stoofpot, groot genoeg opdat de stukken min of meer naast mekaar kunnen liggen. Bak eerst het spek, dan de sjalotten, zilveruitjes en de helft van de champignons in de pan. Leg alles daarna bovenop de stukken kip in de stoofpot. Steek de platgedrukte tenen knoflook en de takjes tijm tussen de kipdelen. Doe er nog wat peper en zout, en de laurierblaadjes bij. Blus met de rode wijn. De kip moet ongeveer helemaal bedekt zijn. 
Laat het potje ongeveer een uur stoven, onder deksel op een zacht vuur. Bak ondertussen ook de rest van de paddenstoelen in de pan en hou ze opzij. Doe ze een beetje voor het einde van de stooftijd bij de kip. Haal ten slotte laurier en tijmtakjes weg. Haal de stukken kip uit de pot en hou warm. Bind de saus met wat beurre manié (1 el zachte boter vermengd met 1 el bloem) of een ander bindmiddel. Doe er de kip weer in en dien op met wat peterselie erbovenop gestrooid. Lekker met een smeuïge aardappelpuree, op basis van boter en olijfolie met wat gesnipperde bladpeterselie.





woensdag 11 november 2015

Pompoen en zoete aardappel in de oven

Herfst, dat is natuurlijk pompoen in de keuken. Met zoete aardappel en ui erbij, en kerrie als smaakmaker wordt dit een heerlijk bijgerecht bij een stukje gebraden vlees. Ik serveerde het bij gebakken eendenborst. Met wat feta en brood erbij kan je het ook serveren als vegetarische lunch. 


Voor 2 à 3:
1/2 butternutpompoen, (on)geschild en in blokjes
1 grote zoete aardappel, in blokjes
1 ui, in partjes
2 tenen knoflook, grofgehakt
2 el kerrie
peper en zout
olijfolie
verse koriander


Indien als hoofdgerecht:
100 gr fetakaas, in blokjes
(Marokkaans) brood

Verwarm de oven voor op 180°. Leg de groenten in een ovenschaal, doe er de kerrie en de knoflook over en besprenkel met wat olijfolie. Dek af met wat aluminiumfolie en laat een half uurtje tot  drie kwartier garen. Neem het deksel weg als de groenten gaar zijn, roer alles goed om en doe er de koriander (en eventueel feta) bij. 

donderdag 15 oktober 2015

Mosselen met pompoen en Omer


Mosselen met pompoen is een recept dat alleen de echte mosselliefhebber zal bekoren. Ik bedoel maar: wie slechts een keer in het jaar mosselen eet, houdt het wellicht liever bij zijn vertrouwde klassieke recept.  Toch is deze variant met Omer (of een ander hoppig streekbier) niet te versmaden. Met dank aan de website van brouwerij Vanderghinste.


Voor 2:
2 kg mosselen
1/2 butternut, in blokjes
1 ui, in schijfjes
150 gr bospaddenstoelen of een mengeling met bospaddenstoelen erbij
enkele takjes tijm 
5O gr spekblokjes
1 flesje Omer of Chimay Tripel
1 handvol peterselie, fijngesneden
1 handvol koriander, fijngesneden 
enkele lente-uitjes, fijngesneden
1 knoflookteen
een partje citroen
een klontje (gezouten) boter 

Spoel de mosselen en verwijder kapotte schelpen.  
Snij de ui fijn en de butternut in mooie kleine blokjes. Reinig de boschampignons met een fijne borstel
Bak het spek met een klontje gezouten boter aan in de wok en doe er even later de ui, de look, de tijm, de champignons en de pompoen bij. Doe er de mosselen bij en kruid met peper en (weinig) zout.  Bevochtig met de OMER.  Laat de mosselen opkoken tot de eerste schelpen opengaan. 
Voeg de peterselie en koriander samen met enkele druppels citroensap toe op het einde en schud nog even op.  Serveer met een goed glas OMER en een snee bruin brood.





woensdag 26 augustus 2015

Tagliatelle met eendenragout bijgewerkt op 29 april 2022


Een spaghetti bolognese gaat er altijd in. Een beetje afwisseling kan echter geen kwaad! Vandaar deze ragout met eendenborstfilet. Even makkelijk, minstens zo lekker.


Voor 4:
2 eendenborstfilets
1 à 2 wortels, in blokjes gesneden
enkele takjes bleek(selder), in blokjes
1 sjalot of kleine ui, gesnipperd
1 knoflookteen
2,5 dl rode wijn
1 Knorr bouillonketeltje (groenten of kip)  
2 takjes verse rozemarijn, salieblaadjes en 2 laurierblaadjes
of 1 à 2 el gedroogde kruiden (spaghettimengeling en/of provençaalse kruiden)
200 ml tomatenpassata
(een snuifje cayenne, eventueel)
peper en zout
enkele blaadjes basilicum
eventueel een scheutje lichte room
verse pasta van 300 gr bloem met 3 eieren
parmezaan

Op voorhand:
Verwijder het vel en vet van de eendenborstfilet. Hou het eventuele vet voor verder gebruik. Snij het vlees in zeer kleine brokjes. Gebruik eventueel de keukenmachine maar overdrijf hier niet mee. Het vlees moet nog wat structuur houden. 
Hak de groenten in kleine stukjes.

Sauteer de groenten met sjalot/ui op een medium vuur in een stoofpot. Gebruik daarvoor indien mogelijk het vet van de eend.  
Zet na 10 minuutjes het vuur  hoger, schuif de groenten wat opzij en bak de eendenstukjes kort aan. Voeg zout en peper en kruiden naar smaak toe, een beetje zoals je  voor een gewone spaghettisaus te werk zou gaan. 
Blus met de rode wijn en laat inkoken tot de vloeistof grotendeels verdampt is. (Kruid naar smaak met cayennepeper.) 
Voeg de tomatenpassata en het bouillonketeltje toe en zet het vuur lager. Laat de ragout minstens anderhalf uur pruttelen op een laag vuur. Voeg wat water toe indien de ragout te droog wordt. Op het einde kan je er nog wat lichte room doorroeren. 
Kook tegen het einde van de kooktijd de tagliatelle gaar in gezouten kokend water. Werk af met basilicumblaadjes. 
Zet wat geraspte parmezaan op tafel voor de liefhebbers. 






  

maandag 24 augustus 2015

Zonnige paprika's in de pan


Zoete paprika's, een feest voor oog en smaakpapillen!  Niets gaat boven roosteren en pellen, maar als je dat even niet ziet zitten, of geen oven of bbq in de buurt hebt, dan komt dit recept aardig in de buurt! Met een vleugje balsamico en wat ansjovis voeg je nog twee heerlijke smaken toe. Perfect als bijgerecht, of als onderdeel van een antipastobuffet, of als (lauwwarme) salade. En met de restjes kun je nog een heerlijke pastasaus maken, tenminste, als er restjes zijn!

Voor 3 à 4 of meer  als onderdeel van buffet:
4 à 5 paprika's (rood, geel en eventueel oranje)
olijfolie
oregano
een scheutje balsamico-azijn (of rode-wijnazijn)
enkele ansjovisjes 
(eventueel een snuifje suiker)
zwarte peper en zeezout

Ontdoe de paprika's van zaadlijsten en pitjes. Snij ze in grove stukken.
Doe een laagje goede olijfolie in een pan met dikke bodem. 
Bak de paprika's op medium hitte, vrij langzaam dus, tot ze zacht worden en bruine schroeiplekken beginnen te krijgen. Laat ze echter niet aanbranden en roer af en toe voorzichtig om. 
Doe er eventueel wat suiker, en daarna wat zout bij. Voeg als laatste de azijn toe. Laat  nog 5 minuutjes verder sudderen, tot het vocht bijna volledig verdampt is.  Kruid bij met peper en zout, en leg er wat ansjovisjes tussen. Dien warm op.
Je kan deze schotel  achteraf weer opwarmen. 

zaterdag 22 augustus 2015

Aperolsorbet

Een pittig sorbetje geschikt als aperitief!

Voor ong. 1 liter:
1 1/2 cup sinaasappelsap (vers geperst) (ongeveer 4 sinaasappels)
1 1/2 cup (spuit)water
1 cup suiker
1 cup Aperol
enkele takjes rozemarijn

Doe alle ingrediënten behalve de Aperol in een steelpannetje bij elkaar en breng aan de kook. Laat 15 minuutjes op een zeer zacht vuurtje  staan. Giet door een zeef en doe de Aperol bij de gezeefde vloeistof. Laat enkel uurtjes door en door koud worden in de koelkast.  
Draai dan volgens de instructies van je ijsmachine en zet dan minstens enkele uren/dagen in de diepvriezer voor je het gebruikt. 





Salade van radicchio en kerstomaatjes en mozzarella

Deze kleurrijke salade is eigenlijk een spin-off van een ander recept. Zeg maar, een creatief omspringen met left-overs. Ik had wat mozzarella, radicchio en gele en oranje kerstomaatjes over. Daarover wat goede olijfolie, wat gedroogde oregano en zout en peper. En als finishing touch een scheutje Vincotto Arancia*.
Tuurlijk kan het ook met rode kerstomaatjes, maar zeg nu zelf, is het geen plaatje?

*Vincotto is vergelijkbaar met balsamico. Het is een typisch product uit Puglia. 

donderdag 20 augustus 2015

Leve de plancha!

Heel tevreden over mijn nieuwste keukenspeeltje: de rechthoekige plancha met dubbele handvaten van Le Creuset. 
Bakken "a la plancha" is een techniek waarbij je vis of groenten (of delicaat vlees zoals lamsmanchetjes) grilt op een hete metalen plaat. De plancha kan  een (duurder) gastoestel zijn of een eenvoudigere plaat, die je op het fornuis kunt gebruiken, of op een bbq.  
Voor het recept op de foto marineerde ik een filet van kabeljauw met een vrij klassieke kruidenmix. De  lente-uitjes liet ik gewoon meebakken. 
Waarom zou je eigenlijk investeren in een plancha?  Je kan toch gewoon bakken op een pan op het fornuis en we hebben toch allemaal al een BBQ?
Toch heeft de plancha zo zijn voordelen.

  1. Je hebt (bijna) geen extra vetstof nodig. Een marinade of een heel klein beetje olie is al voldoende.
  2. Omdat de plancha  zijn temperatuur lang en constant behoudt, bakt je voedsel snel en zonder aan te bakken in zijn eigen sappen.
  3. Geen vlammen door druipend vet of marinadevloeistof. Dat kan bij de klassieke BBQ wel eens voor problemen zorgen. 
  4. Je hebt ook geen rookwalmen. Dat zullen liefhebbers van  houtskool misschien een nadeel vinden. Wat je echter 'mist' aan rookaroma, wordt gecompenseerd door de smaak van de marinade.  
Het lijkt wel een reclamepraatje! Maar ik bak echt al lang 'a la plancha'. Het open rooster vind ik nog wel handig om mijn paprika's zwart te blakeren, of om  een  gietijzeren wokpan of  casserole/tajine op te zetten, maar voor de rest gebruik ik altijd vlakke grillplaten, ook op mijn bbq-toestel. En als ik echt mooie grillstreepjes  op mijn steak wil, dan gebruik ik een geribbelde grillpan. 

Wie zin heeft om te experimenteren vindt ook inspiratie in deze twee handige boekjes:

1. Grill en plancha - le creuset / Fontaine uitgeverij
2. Grillen a la Plancha ! / Good Cook BV





woensdag 12 augustus 2015

Makreelfilets met aardappelen en sjalotjes


Mooi toch als je met drie ingrediënten een lekkere schotel kunt toveren. Hugh Fernley-Whittingstall heeft rond dit concept een prachtig kookboek gemaakt, dat ik al eens eerder vermeldde. Het heet Drie. De lekkerste drie-eenheid op het bord. Vandaag koos ik voor zijn makreelfilets.  Als ik ze zie liggen bij de visboer, bezwijk ik iedere keer voor hun prachtige vel. Dus ja, makreelfilets mét vel. Ik volgde het recept vrij getrouw, maar voegde er een rode-uiensalade aan toe. 

Voor 2:
4 à 8 makreelfilets, afhankelijk van hun grootte
6 banaansjalotjes, gepeld en gehalveerd
350 à 500 gr nieuwe aardappelen of krielaardappeltjes
3 laurierblaadjes
olijfolie
zeezout en zwarte peper
citroenpartjes voor erbij

Voor de  rode-uiensalade:
1 grote rode ui
2 el bladpeterselie
citroensap naar smaak
zeezout



Verwarm de oven voor op 190°. 
Was de krieltjes of schraap de nieuwe aardappeltjes schoon. Halveer ze of snij ze nog iets kleiner.
Voor de rode-uiensalade snij je een rode ui in zeer dunne schijfjes, met de mandoline bijv. Doe er enkele eetlepels gehakte bladpeterselie bij en knijp er een flinke scheut citroensap over, met wat zeezout. Zet koel weg.

Leg de aardappeltjes en sjalotjes in een ovenschotel. Voeg wat olijfolie, laurierblaadjes en flink wat zout en peper toe en schep alles om.
Zet ze 40 minuten in de oven en schep halverwege nog eens goed om.
Strijk de makreelfilets in met olijfolie en maal er wat zout en peper over. Zet de oven iets hoger, 200°. Leg de  visfilets tussen de groenten en laat alles nog 6 à 8 minuten verder bakken.
Dien op met citroenpartjes.
Lekker met een groene salade of een salade van rode uien. 








Limoncellosorbet met citroenmelisse

Sorbet met limoncello is een voltreffer. Je zult hem vast ook meer dan eens willen maken. En het is poepsimpel, het lastigste is het niet meteen opeten als hij uit de ijsmachine komt!
Als je geen ijsmachine hebt, niet getreurd, je kan dit recept ook zonder machine maken. Je moet hem dan laten opstijven in een platte kom in de diepvriezer en om de 20 minuten alles weer losschrapen. Je krijgt dan wel een korrelige  structuur, eerder een granité dan een echte sorbet dus. Maar de smaak blijft dezelfde.

Voor 1l sorbet:
2 cup water
1/2 cup citroensap (= ongeveer 2 citroenen)
1 cup suiker
1 cup limoncello
enkele takjes citroenmelisse (de blaadjes), beetje gekneusd
een snuifje fleur de sel of ander hoogwaardig zeezout


Meng de limoncello, citroensap, water, suiker en citroenmelisse in een steelpannetje en breng even aan de kook. Haal van het vuur en laat ongeveer een kwartier trekken. 
Laat het wat afkoelen en zet daarna enkele uren in de koelkast.
Draai het dan volgens de instructies van je ijsmachine : bij mij is dat een half uurtje. Laat het ijs enkele dagen verder opstijven in de diepvriezer.   


Balsamico-aardbeiensorbet

Aardbeiensorbet is zo al lekker, maar wat balsamico-azijn erbij maakt het toch net dat tikkeltje spannender. 

Voor  ong. 3/4 l:
500 gr aardbeien
100 gr rietsuiker
2 el (vijgen)balsamico
sap van een halve citroen
1 takje rozemarijn (eventueel)
50 ml water


Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer ze of snij ze in vieren. Doe de helft van de aardbei en het rozemarijntakje met het water en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Roer af en toe en voeg na 5 minuten de balsamico-azijn toe. Laat nog eens 5 minuten verder koken. Vis er de rozemarijn uit en zet van het vuur.  Doe er de rest van de aardbeien met de citroen bij. Laat alles afkoelen.  
Mix de afgekoelde massa  fijn in de keukenmachine en zet enkele uren in de koelkast. Draai dan volgens de instructies van je ijsmachine tot je een sorbet bekomt. 

zaterdag 8 augustus 2015

Griekse salade met gehaktballetjes

Twee klassiekers in één. Lekker makkelijk op een zomerse vakantiedag. Voeg gerust wat gegrilde rode paprika of zwarte olijven toe aan de salade, als je die in huis hebt,  en neem ander gehakt als je niet van lamsgehakt houdt. De toegevoegde kruiding  geldt alleen voor ongekruid gehakt. Wees dus wat voorzichtiger als je met gekruid gehakt werkt. 
Ik vermijd normaal gesproken recepten waar je met eiwitoverschotten zit. Maar ik probeerde dit recept al eens eerder uit met een volledig ei, en dat maakt het mengsel te slap, waardoor je geneigd bent paneermeel toe te voegen, wat de smaak niet ten goede komt.  

350 gr lamsgehakt, ongekruid
1 volle eetlepel garam masala 
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 eidooier
peper en zout
olijfolie

Voor de salade:
1 rode ui, in fijne ringen
1 stuk komkommer, in dunne schijfjes
enkele tomaten, in partjes
4 little gem-harten of een andere knisperige salade
75 fr fetakaas
peper en zout
oregano
extra vierge olijfolie

Maak eerst de ingrediënten klaar voor de salade. kruid even met wat zwarte peper, zout en oregano. Bak de gehaktballetjes  in een pan met wat olijfolie tot ze rondom bruin zijn en goed gegaard. Leg ze op de salade. Zet de olijfolie op tafel. 




Zalm met lente-uitjes en kerstomaten en pofaardappelen

Lekker lichte lunch met zalm en aardappel in de hoofdrol. Je hebt er ook nauwelijks werk aan en dat kunnen we op zomerse dagen allemaal appreciëren. 
Vervang gerust de philadelphiakaas door wat Griekse yoghurt of zure room en maak hem zo zuur als je zelf wilt. 
Een frisse groene salade of eventueel wat gestoomde broccoli passen hier goed bij. 

Voor 2:
250 gr zalmhaasje, in blokjes
2 pofaardappelen
150 gr kerstomaatjes, eventueel gehalveerd
1 bosje lente-uitjes, in ringetjes
2 el groentebouillon
sojasaus
1/2 tl kerrie
olijfolie

Voor de dip:
2 el philadelphia natuur
1 el versgehakte dille of bieslook
1/2 el citroensap, of naar eigen smaak
peper en zout
eventueel wat room

Meng de ingrediënten voor de dip tot een sausje en zet even weg in de koelkast.
Bereid de aardappelen  in do oven, op de bbq, of, sneller, in de magnetron.  
Bak de lente-ui met de kerstomaatjes even aan in de olie. Haal ze uit de pan en bak de zalmblokjes in dezelfde olie tot ze goudbruin zijn. Kruid met peper en zout. Doe er de uitjes en tomaat weer bij, samen met de hete groentebouillon, de kerrie en een scheutje sojasaus. Kruid eventueel nog wat bij.
Snij de aardappelen in de lengte in, en vul ze met het zalm-groentemengsel. Geef de dipsaus erbij. 





donderdag 6 augustus 2015

Linzenstoofpotje met aubergine en bloemkool

Lekker zomers stoofpotje. En een manier om weer eens wat anders te doen met bloemkool. De linzen kun je aanvullen of vervangen door kikkererwten, zoals op mijn foto. Maar mijn voorkeur gaat uit naar linzen. 

Voor 2 à 3:
1 kleine aubergine, in stukjes gesneden
1/2 kleine bloemkool, alleen de roosjes (ongeveer 300 gr)
1 kleine rode ui, in dunne schijfjes
1 rode puntpaprika, in ringen
2 tomaten, in stukjes gesneden
1/2 tl kurkuma
1/2 tl komijn
1/2 tl ras-el-hanout
enkele chiliringetjes (optioneel)
150 gr droge groene linzen (of 1 klein blikje linzen) 
1,5 dl groentebouillon 
een handvol  amandelschilfers
enkele takjes verse munt en verse oregano, fijngehakt
zout en peper


Kook de linzen, als je met gedroogde linzen werkt, eerst voor in wat bouillon. Volg hiervoor de instructies van de producent.
Verhit wat olie in een  stoofpot en stoof hierin de rode ui. Doe er dan de aubergine en de bloemkoolroosjes bij en laat ongeveer een kwartier stoven. Dan is het tijd om de tomaten, chili, paprika en gedroogde kruiden toe te voegen, samen met de groentebouillon. Meng alles goed en laat weer een kwartiertje stoven. Voeg als laatst de linzen toe en laat ze nog even doorwarmen. Kruid bij met peper of zout indien nodig.
Rooster ondertussen de amandelschilfers goudbruin in een klein pannetje zonder vetstof.
Als de groenten (beet)gaar zijn, strooi er dan de verse kruiden en de amandelschilfers over. 








woensdag 5 augustus 2015

Mosselen in de tajine

Ja, mosselen in de tajine. Waarom niet? Het geeft alvast een zuiders tintje aan deze klassieker en dat merk je ook aan de groenten: ik heb wat tomaten toegevoegd aan de gebruikelijke uien met selder en nog wat Spaanse peper. Bovendien gaat het kookproces wat trager en dat heeft dan weer het voordeel dat de groenten de tijd krijgen om gaar te worden en nog meer smaak afgeven. Oh ja, voorzie alvast een eetlepel voor je gasten, want die zullen het mosselsoepje zeker waarderen. 


Voor 2:
1,5 kg à 2 kg mosselen
2 uien, in dunne halve schijfjes gesneden
1 à 2 knoflookteentjes, fijngehakt
2 à 3 groene selderstengels + wat selderblad
enkele ringetjes rode Spaanse peper
enkele takjes bladpeterselie, grofgehakt
wat saffraandraadjes
3 tomaten, in stukken gesneden
1/2 glas witte wijn
zwarte peper en zeezout

Verhit wat olie in de tajine. Laat de uien en knoflook op een zacht vuur fruiten. Als de uien glazig zijn,  doe je er de fijngesneden selder bij en de  chili-ringetjes. Daarna de tomaten, de saffraan en wat zeezout.  Schep goed om,  zet het deksel op de tajine en laat 5 minuten garen op een zacht vuur. Doe er dan de mosselen bij, met de peterselie en de selderblaadjes. Strooi er peper en nog wat zout over en giet er de wijn bij. Zet het deksel er weer op en laat verder garen op middelhoog vuur tot de mosselen open zijn. Brood (Turks, bijv.) past hier nog het beste bij. 




zaterdag 1 augustus 2015

Puntpaprika's met ricotta

Voorgerechtje, lichte lunch of aperitiefhapje, je hebt de keuze met deze puntpaprika's gevuld met een kruidige ricotta. Snij ze in kleinere stukken en serveer met een prikkertje als je ze als tapas gebruikt. Puntpaprika's smaken zoeter dan gewone paprika's en zijn dan ook zeer geschikt voor deze bereiding. 

Voor 2 à 8:
2 puntpaprika's
250 gr ricotta
1 sjalotje
1 knoflookteentje
1 tl Italiaanse kruiden (vers of gedroogd)
enkele kerstomaatjes, gehalveerd
olijfolie
1  à 2 el parmezaan
peper en zout
wat verse basilicumblaadjes

Voor een perfecte afwerking kies je de oven. Verwarm hem voor op 180°. 
Snij de puntpaprika's in de de lengte middendoor , verwijder de zaadjes en doe er een beetje olijfolie op. Meng de ricotta met de fijngehakte sjalot en knoflook. Kruid met peper en zout, Italiaanse kruiden. Doe er de kerstomaatjes bij en verdeel het mengsel over de paprikahelften. Rasp er de parmezaan over. Zet ze in een ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven. Voor een mooi  bruin korstje zet je ze de laatste minuten onder de grill. Doe er voor het opdienen nog wat basilicum over.
Op zomerse dagen als je de BBQ toch al aan hebt, kun je de paprika's ook bereiden op een BBQ-schaaltje op de rooster, eventueel onder deksel. Je mist dan wel het korstje maar wie wil nu een oven aansteken als buiten de BBQ brandt?



woensdag 29 juli 2015

Forel met chermoula

Panklare forel en verse kruiden in de voorraad. Het resultaat was forel in papillot met een Marokkaans getint sausje. Dit is zo simpel dat ik dit nauwelijks koken noem, maar 't was wel heel lekker. Het recept komt uit Licht! van Hugh Fernley-Whittingstall. Ik paste het heel lichtjes aan en geef je graag het recept door.

Voor 2:
2 panklare forellen
2 eetlepels droge witte wijn
amandelschilfers (eventueel)

Voor de chermoula:
2 el grofgehakte bladpeterselie
2 el grofgehakte koriander (met steeltjes erbij)
1/2 knoflookteen
1/2 tl fijn zout
1 sjalotje, grofgehakt
1 tl komijn
1 tl gemalen koriander
een snuifje chilivlokken (of meer als je van heel pittig houdt)
1/2 tl kurkuma
2 el olijfolie
1 el citroensap

Verwarm de oven voor op 200°.
Doe alle ingrediënten voor de chermoula, behalve de olie en het citroensap, in de foodprocessor en laat ongeveer een minuutje doen. Schenk er dan langzaam de olie bij terwijl  de motor draait en helemaal op het einde het citroensap. (Je kan ook  met de traditionele vijzel aan de slag)
Wrijf de vis vanbinnen en vanbuiten in met chermoula. 
Leg de forellen dicht bij elkaar op een zeer groot vel aluminiumfolie in een bakblik of op een bakplaat. Zet de zijkanten van de folie omhoog en giet er de witte wijn bij. Sluit dan de pakketjes en zorg dat er boven de vis wat ruimte overblijft om de lucht te laten circuleren. 
Zet voor 18 minuten in de warme oven. 
Maak de pakketjes open, strooi er eventueel het amandelschaafsel over en zet, met de folie open, terug in de oven voor 8 minuten.
Lekker met aardappels of met rijst of brood.




maandag 6 juli 2015

Bruschetta tomaat


Bijna te simpel om te vermelden, maar ik kan het niet laten: bruschetta met tomaat. Je vindt hem overal op de kaart van de antipasto's in Italië. En op bloedhete dagen is hij een van mijn favoriete lunchgerechtjes: snel klaar, weinig ingrediënten, nauwelijks werk aan en: lekker, natuurlijk. Roosteren kan op de BBQ of in de oven, maar ik zal eerlijk zijn, ik gebruik daarvoor een doodgewone broodrooster. Minder heet bij deze temperaturen en een prima resultaat. 

Voor 2:
2 à 4 sneden rustiek brood (zuurdesem bijv.)
2 rijpe tomaten
1knoflookteentjes
extra vergine olijfolie
zwarte peper en zeezout

Rooster enkele sneden brood (ongeveer 1 cm dik), wrijf ze in met een stukje knoflook, doe er extra vergine olijfolie op en en leg op elke snede een eetlepel tomatenstukjes. Kruid met zout en peper en doe er nog wat verse basilicumblaadjes over.